Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

росія фарширує останнім часом Тегеран технологіями

росія фарширує останнім часом Тегеран технологіями

Укрінформ
Су-35 це козир у рукаві росії в обмін на послуги Ірану у наданні росіянам… Чого саме?

Згідно з офіційною інформацією, що з’явилася, Іран у березні вже отримає перші російські винищувачі Су-35. Що ж, про це говорили давно і, схоже, інформація про передачу росією Ірану технологій лише підтверджується.

Але, в контексті цієї інформації, виникає питання, а що ж Іран передав росії, що заслужив на отримання винищувачів Су-35? Адже навряд чи Тегеран може собі дозволити сплатити цю партію сповна, навіть за “братською” знижкою.

Су-35, які може отримати Іран, це винищувачі з єгипетського контракту, укладеного в 2018 році, згідно з яким Єгипет за $2 млрд мав намір придбати 24 винищувачі цієї моделі. Але санкції поставили на цьому контракті хрест. Тепер же «єгипетські» Су-35 вирушать до Ірану. У середньому один літак обходився Єгипту в $80 млн. Це не тільки сам винищувач, а й створення інфраструктури, запчастини, обладнання, навчання пілотів, а також боєкомплект.

Так чи інакше, але така сама вартість може бути і для іранських покупців. Але просто так, на продаж Су-35 Ірану росія теж не могла піти, тим більше, що Тегеран не може собі дозволити таку об’ємну закупівлю. Су-35 це козир у рукаві росії в обмін на послуги Ірану у наданні росіянам… Чого саме? Дронів-камікадзе? Мінімальна вартість одного іранського дрону це $20 тис. Тобто контракт на 1750 дронів це $35 млн. Чиста вартість одного Су-35 без усього супутнього та обов’язкового. Це говорить про те, що контракт на Су-35 полягав явно не з метою стимулювати Іран у передачі дронів. Або…

Якщо не в дронах питання, тоді в чому? У бронюванні наступних контрактів, коли закінчиться перший? Чи у перенесенні виробництва іранської номенклатури дронів у росію? Чи, можливо, у стимулюванні передачі Іраном росії балістичних ракет? Або і перше, і друге, і третє разом узяті, адже $2 млрд із лишком покривають ці послуги.

Як би там не було, а росія постачанням Су-35 до Ірану вирішує не просто якесь експортне, фінансове питання, а й питання забезпечення своїх окупаційних військ якоюсь номенклатурою іранських озброєнь та засобів ураження.

У свою чергу, країни, які перебувають не в найкращих відносинах з Іраном, мають звернути увагу на те, наскільки росія фарширує останнім часом Тегеран технологіями. Удосконалення БПЛА, передача Су-35 – і це лише те, що відомо.

Ховаючи голову в пісок, страус залишає на поверхні дупу. І в спекотному кліматі, у такої пози, може бути два негативні результати, або дупу підсмажить Сонце, або її хтось відсмажить. В іранському питанні у багатьох голова надто довго перебуває у піску, а дупа зовні.

Олександр Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-