Інформаційні операції РФ: як дискредитували Україну в інтернеті у грудні

Інформаційні операції РФ: як дискредитували Україну в інтернеті у грудні

Укрінформ
Російська пропаганда продовжує дискредитувати Україну на міжнародній арені та запускати інформаційні операції. 

Під їхнім прицілом перебувають від військово-політичного керівництва України до Православної церкви України. Які спеціальні інформаційні операції проти України запускала РФ у грудні в англомовному, угорськомовному, німецькомовному, польськомовному, італомовному та російськомовному сегментах мережі Інтернет, розповідає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Дискредитація вищого військово-політичного керівництва України

У грудні в англомовному інформаційному просторі помітний резонанс отримав візит українського Президента до Вашингтону та маніпуляції навколо цієї теми.

Наприклад, на російських англомовних ресурсах поширювалися публікації маніпулятивного характеру, з акцентом на тому, що головною метою поїздки Володимира Зеленського до США було «вимолювання зброї та додаткового фінансування». Крім того, активно публікувалися вирвані з контексту заяви президента США Джо Байдена, що «надання Києву всієї зброї, яку вимагає Зеленський, призведе до розколу НАТО, Європи та всього світу».

Також схожу інформаційну кампанію було виявлено і в італомовному сегменті. Наприклад, поширювалися такі маніпулятивні меседжі:

  • «Україна – це створена в США фашистська диктатура, що заповнена нацистами»;
  • «Ціну війни оплачує українське населення, а київські олігархи збагачуються за рахунок величезного неконтрольованого потоку грошей і зброї, що надходять із Заходу»;
  • «Якщо «неонацистський режим» у Києві протримається довго, майбутні покоління будуть виховуватися на фальсифікованих версіях власної історії, вважаючи, що їхні предки ніколи не були частиною російської цивілізації і що Росія завжди була «ворожою» нацією». Єдиний спосіб запобігти «культурному геноциду росіян» і зберегти російську пам’ять в Україні – військова перемога над режимом Майдану».

Дискредитація Збройних сил України

Російські спецслужби продовжували реалізовувати інформаційні операції з дискредитації Збройних сил України. Так у грудні в англомовному сегменті основний акцент було зроблено на «наймасовішій з 2014 року атаці» ЗСУ по Донецьку, що нібито здійснювалася «цілеспрямовано по об’єктах цивільної інфраструктури (будинках, магазинах, церквах)».

Також поширювалися меседжі, у яких Україна звинувачувалася в «ядерному тероризмі» нібито через обстріли Запорізької АЕС. 

Крім того, певного поширення на англомовних пропагандистських ресурсах набула новина про «зростання обсягів контрабанди наркотиків до Європи за участі Збройних сил України». У повідомленнях також поширювалася інформація, що «українські військові нібито вживали наркотичні стимулятори для блокування відчуття болю та агресії». У цьому контексті також був поширеним наратив про «причетність ЗСУ до продажу західного озброєння, що було надано в межах військової допомоги США та інших країн-членів НАТО, на «чорному ринку»».

Інша спеціальна інформаційна операція розповідала про «загрозу етнічним росіянам на Донбасі та у Криму» в разі перемоги України у війні.

В німецькомовному сегменті також виявлено схожу інформаційну кампанію, що має на меті зашкодити безпеці України.

Наприклад, в грудні в німецькомовному інформаційному просторі поширення набув дискредитаційний наратив щодо «порушення українськими військовими загальноприйнятих правил ведення військових дій» та звинувачення військовослужбовців ЗСУ в «обстрілах цивільного населення Донбасу».

Дискредитація співпраці України з західними партнерами та міжнародної підтримки

У грудні російські пропагандисти та афілійовані з російськими спецслужбами ресурси також продовжили дискредитувати в англомовному сегменті співпрацю України з іноземними партнерами, наполегливо акцентуючи на погіршенні україно-американських відносин.

Наприклад, маніпулятивні меседжі поширювалися у контексті «скорочення військової та фінансової підтримки України Заходом», а також позиціонуванні США та блоку НАТО в цілому як «сторони конфлікту» у війні з РФ. У поширюваних повідомленнях також наголошувалося на тому, що «США прагнуть продовження конфлікту в Україні», шляхом «надання зброї щонайменше до 2025 року».

Особливу увагу російські англомовні ЗМІ звертали на загрозу використання наданого країнами Заходу озброєння під час звільнення окупованих Росією українських територій, у тому числі, Кримського півострова.

Схожу спеціальну інформаційну операцію виявлено в угорськомовному сегменті. Тут інформаційним приводом стало нарощування негативного ставлення країн Європейського Союзу до надання допомоги Україні у подоланні військової агресії з боку Росії.

Наприклад, поширювалися повідомлення маніпулятивного характеру, нібито «угорські військові фахівці стверджують, що надання Україні систем ППО «Патріот» не дасть суттєвого поліпшення ситуації під час ракетних атак» та «якщо Україна отримає системи ППО «Патріот», війна може перейти у затяжний період».

В італомовному сегменті також виявлено дискредитацію партнерства з НАТО та ЄС. Наприклад, у грудні поширювалися маніпулятивні повідомлення про «зменшення підтримки України партнерами та їхні приховані корисливі мотиви, з метою спровокувати конфронтацію між США, країнами ЄС та Україною».

Крім того в італомовному сегменті поширювалися меседжі про те, що «союзникам невигідно підтримувати Україну» та про необхідність завершення війни через «втому партнерів та економічні ризики для Заходу».

Дискредитація українсько-польських відносин

Таку інформаційну кампанію підконтрольні Кремлю ресурси активізували в польському інформаційному просторі з метою послабити допомогу Польщі для України.

Зокрема, просувалася «теза», що нібито «українці становлять загрозу для польського суспільства». Цей наратив посилювався такими повідомленнями:

  • «Економічна ситуація в країні постійно погіршується через політику уряду, який підтримує Україну»;
  • «Симпатія до українців більше не є домінуючим почуттям у поляків — «стандартним» тепер є почуття ворожості, і воно зростає»;
  • «Поляки занепокоєні втратою пріоритету в доступі до пільг та державних послуг (охорона здоров'я, освіта, опіка) через українських біженців».

Пропагандистські ресурси також продовжували поширювати в мережі Інтернет маніпулятивні меседжі про «загарбницькі наміри Польщі щодо України». До того ж, цей наратив поширювався в грудні не лише у польськомовному сегменті, а й в італомовному.

Звинувачення України в розпалюванні релігійної ворожнечі і переслідуванні церкви

В матеріалах проросійських німецькомовних ресурсів значного резонансу набув інформаційний привід щодо обшуків в церквах Московського патріархату. Російська пропаганда в грудні просувала серед німецькомовного населення меседж, що «сьогоднішній розкол церкви покликаний супроводжувати розширення НАТО на схід не лише на рівні міжнародних договорів, а й з метою «розширення впливу Римо-католицької церкви» на схід».

Інформаційні операції в російськомовному сегменті

Найбільше інформаційних операцій під час моніторингу в грудні було відзначено у російськомовному сегменті.

  • Дискредитація Президента України в контексті військово-політичної співпраці України та США.

В російських ЗМІ помітного резонансу набула тема візиту Президента України до США. Зокрема, пропагандисти намагалися дискредитувати співпрацю України та США, а також Президента України. Наприклад, у російському сегменті поширювалися меседжі, що:

  • «Візит Зеленського до США не обіцяє Україні нічого хорошого»;
  • «Візит Зеленського до США свідчить про невдачі ЗСУ»;
  • «Візит Зеленського до США спрямований на ескалацію конфлікту»;
  • «Зеленський образив американців, не подякувавши за значну фінансову допомогу»;
  • «Зеленський принизив Україну своїм візитом до США»;
  • «Візит Зеленського до США – театральна вистава».

  • Проведення «спеціальної воєнної операції»

В проросійському сегменті мережі Інтернет увага аудиторії продовжує фокусуватися на проведенні «спеціальної воєнної операції». Так, найпоширенішою темою в російських ЗМІ стали обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури України Росією та їхні наслідки. Наприклад:

  • «Критична інфраструктура, яку обстрілює РФ, використовується Україною у військових цілях»;
  • «Обстріли критичної інфраструктури України є вимушеною реакцією РФ на обстріли цивільних об’єктів Росії»;
  • «Росія суттєво демілітаризувала Україну».

  • Залякування України та Заходу ядерною риторикою

В проросійському сегменті мережі Інтернет помітно зросла кількість заяв та новинних матеріалів стосовно можливості використання Росією зброї масового ураження, насамперед, ядерної. Наприклад:

  • «Підтримка України Заходом може призвести до зіткнення ядерних держав»;
  • «Якщо Україна здійснить наступ на Крим, РФ застосує ядерну зброю»;
  • «Ядерна війна в Україні потрібна лише Заходу».

  • Дискредитація Збройних сил та військово-політичного керівництва України

Як і в інших досліджуваних мовних сегментах, у російському інформаційному просторі також поширювалися публікації, що дискредитували Збройні Сили та військово-політичне керівництво України. Наприклад, меседж про те, що «військовослужбовці ЗСУ масово скаржаться на розкрадання та корупцію серед командування».

  • Просування наративу про інтеграцію тимчасово окупованих територій України в культурно-правовий простір РФ

Проросійські інтернет-ресурси Криму та підконтрольні Кремлю пропагандисти продовжували в грудні поширювати інформацію про перехід тимчасово окупованих територій України до сфери впливу РФ в політичній та культурній площинах.

Меседжі цієї спеціальної інформаційної операції розповідали про:

  • «КПРФ відкрила регіональне відділення в Запорізькій області»;
  • «Крим допомагає забезпечувати стабільне енергопостачання Херсонської області»;
  • «У Херсонській області до кінця року запустять супутникове телемовлення».

  • Дискредитація України на міжнародній арені

РФ також продовжувала і в російськомовному сегменті дискредитувати партнерство України з Заходом та звинувачувати НАТО і США у війні Росії проти України. Наприклад:

  • «США планують хімічні провокації в Україні»;
  • «Більшість американців вважають, що допомогу Україні необхідно зменшувати»;
  • «США наживаються на війні в Україні».
  • Дискредитації Православної церкви України

Російські ресурси масово поширюють інформацію, що на сьогоднішній день основним завданням ПЦУ є «захоплення православних храмів по всій території України, до того ж, із застосуванням силових методів». Так російські пропагандисти просували «тезу», що «київський режим проводить кампанію з залякування Української православної церкви Московського патріархату».

Крім того, кремлівські ресурси виправдовували діяльність УПЦ МП на території України, відміну санкцій проти духовенства УПЦ МП та звинувачували керівництво держави в «розпалюванні релігійної нетерпимості до православ’я». Представники російської влади та пропагандисти звинувачували українську владу в «тиску на УПЦ МП» та називали дії правоохоронців «незаконними».

Ірина Субота, аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-