росіяни перебувають у стані розірваної свідомості, у третини – є знайомі, які загинули на війні

росіяни перебувають у стані розірваної свідомості, у третини – є знайомі, які загинули на війні

Укрінформ
60% росіян вже мають близьких, друзів або знайомих, яких нещодавно мобілізували. А третина росіян – знає тих, хто загинув під час війни Росії в Україні. 

Про це свідчать дані Інституту конфліктології та аналізу Росії, який розпочав щомісячний соціологічний моніторинг російського суспільства під назвою «Дзеркало Росії». 

В цілому ж росіяни дають суперечливі відповіді. Наприклад, з одного боку, 62% дорослого населення вважає, що події у РФ розвиваються у правильному напрямку. З іншого боку, найголовнішою проблемою для країни більшість росіян називають «спеціальну військову операцію» – цю проблему головною назвали 50% опитаних.

Всі інші проблеми – низькі зарплати та пенсії, зростання цін, дороге медичне обслуговування – відійшли для опитаних на другий план.

73% респондентів відчувають оптимізм, коли думають про майбутнє РФ та власне майбутнє. Однак майже 60% росіян мають близьких, друзів або знайомих, яких нещодавно мобілізували, а третина вже має тих, хто загинув під час «спеціальної військової операції».

61% населення вважає, що часткова мобілізація восени була правильним рішенням. І в той самий час понад половина називає її несправедливою за соціальною ознакою, коли мобілізували переважно незаможних громадян без зв’язків. 

58% росіян підтримає рішення про оголошення загальної мобілізації в РФ. З іншого боку,  60% впевнені, що навіть під час часткової мобілізації солдати не були належним чином екіпіровані.

Половина росіян виступають за те, аби «СВО» не мала граничних часових рамок і тривала скільки потрібно. З іншого боку, 69% позитивно сприйняли б, якби «спеціальна військова операція» завершилась вже завтра. 

Лише 3% опитаних вважають, що «спеціальна військова операція» досягла всіх поставлених цілей і 39% вважають, шо вона досягла їх частково. В той же час 74% позитивно оцінили відступ російських військ з Херсона. 

При цьому, щодо ракетних ударів по критичній енергетичній інфраструктурі України, російське суспільство більш однозначне: 63% підтримують ці дії свого військово-політичного командування. Проти цього виступають у понад вдвічі менше росіян. 

Всього було опитано 1208 респондентів. Дослідження пройшло з 26 листопада по 9 грудня 2022 року за загальноросійською вибіркою. Методика опитування – CATI (Computer Assisted Telephone Interview) або телефонне опитування по інтерактивній структурованій анкеті за допомогою спеціального програмного забезпечення для проведення соціологічних опитувань.  

Статистична похибка з ймовірністю 0.95 не перевищує 2,8% для значень близьких до 50%, 2,5% для значень близьких до 25% та 1,2% для значень близьких до 5%.  

Детальніше із дослідженням можна ознайомитись за посиланням. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-