КФОР вивчає запит Сербії про направлення сил безпеки до Косова – ЗМІ

КФОР вивчає запит Сербії про направлення сил безпеки до Косова – ЗМІ

Укрінформ
Міжнародна миротворча місія під проводом НАТО в Косово (КФОР) отримала запит Белграда повернути поліцію та військові сили з Сербії до Косова. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ми отримали листа від Сербії, і зараз ми його аналізуємо. КФОР залишаються надзвичайно обережними та повністю здатними виконувати свій мандат ООН», - заявили в місії у відповідь на запит Радіо Свобода щодо підтвердження того, що Белград офіційно зробив запит.

Раніше 16 грудня міністр оборони Сербії Мілош Вучевіч заявив, що збройні сили Сербії подали запит до КФОР про повернення до 1000 військовослужбовців сербської армії та офіцерів поліції в Косово.

У заяві міністра йдеться, що він повідомив президента та прем’єр-міністра про те, що сербські збройні сили подали письмовий запит 16 грудня після відправки необхідної документації електронною поштою. У своїй заяві Вучевіч зазначив, що це означає, що Сербія «формально і технічно» ініціювала процедуру.

Як повідомлялося, Європейський Союз виступає посередником в процесі нормалізації відносин між Белградом і Приштиною. Політичні лідери Сербії і Косово пов’язують майбутнє своїх країн із членством в ЄС.

Ситуація на півночі Косова загострилася ще наприкінці липня цього року, після того, як косовський уряд постановив перереєструвати номерні знаки та документи на автомобілі. У листопаді, після тривалих переговорів, був досягнутий компроміс, за яким Сербія припиняла видавати мешканцям Косова сербські автомобільні номери, а влада Косова призупиняла процес стягнень штрафів із власників авто, які не пройшли перереєстрацію транспортних засобів у владних структурах Косово. Кілька днів тому на півночі Косово, у районах з переважно сербським населенням, знову відбулися заворушення.

Читайте також: МЗС не рекомендує українцям їхати до Сербії чи Косова

Міністерство закордонних справ України закликало громадян України утриматися від відвідування регіону Західних Балкан через загострення відносин між Белградом та Приштиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-