Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чергового скандалу з телеканалом «Дождь» у Латвії чекати довелося недовго

Чергового скандалу з телеканалом «Дождь» у Латвії чекати довелося недовго

Укрінформ
І, як то кажуть, «я чомусь не здивований».

Наприкінці літа був скандал після інтерв'ю з мером Риги Мартіньшем Стакісом про знесення пам'ятника "визволителям" Риги. На нього болісно відреагував знаменитий театральний режисер Алвіс Херманіс. Тоді ж у своєму великому матеріалі я припускав, що, можливо, редакції "Дождя", якщо вона не зуміє оперативно освоїтися в умовах роботи в країні, що побувала під радянською/російською окупацією, доведеться незабаром перебазуватися кудись далі - до Нідерландів або Франції.

Потім була заява Посольства України в Латвії щодо вкрай некоректних висловлювань інтерв'юйованого в прямому ефірі "Дождя" про агресивну війну рф в Україні - за відсутності реакції на це телеведучого Роменського. 

Таке враження, що редакція "Дождя" не дуже серйозно сприйняла ті "дзвіночки". І от новий скандал, що набагато перекриває два попередні.

1 грудня у вечірньому випуску програми "Здесь и сейчас" ведучий "Дождя" Алєксєй Коростельов промовив двозначну фразу про допомогу російським військовослужбовцям. Цей фрагмент зберігся в Мережі. І ось він, без "причісувань": "Если у вас есть сведения, есть свидетельства о том, как проходит мобилизация, о том, как мобилизованные служат на фронте, отправляются на передовую, обязательно… И вы хотите об этом рассказать – о проблемах в российской армии, отправляйте нам сообщения на почту army@tvrain.ru. Или пишите нам, в наш Телеграм-бот. Мы практически всем отвечаем. И многие из написанных историй на нашу почту и в Телеграм-бот становятся опубликованными. Мы надеемся, что многим военнослужащим, в том числе, мы – смогли помочь, например, с оснащением и с просто элементарными удобствами на фронте. Потому что те истории, которые публиковались и рассказывались родственниками, ну, честно говоря, бросают в ужас".

Отже, бездоганний логічний ланцюжок: пишіть нам - ваша історія стане відомою - вам або вашому родичу допоможуть облаштуватися на українському фронті краще (росвлада, z-волонтери, не важливо хто). Крапка. Журналістську "добру" справу зроблено!

Що тут скажеш... Можна вивезти людину з імперії, але не можна вивести імперію з людини. Цей журналіст ментально залишився в росії і з росією. Нинішньою – акцентовано агресивною і звірячою росією. Своїм завданням він бачить допомагати росіянам - за будь-яких умов. Навіть якщо вони поїхали в Україну вбивати українців і завойовувати українські землі. І далі можна говорити що завгодно. Редакція "Дождя" вкотре заявить, що вона проти агресивної війни, що вона за Україну і що Коростельова вже звільнено (але, боже мій, з яким це надривом і з тремтячими від хвилювання губами, причому не з приводу України, а з приводу нещасного колеги Коростельова, якого звільняють). 

У сухому залишку "Дождя" залишається факт. Нерозуміння його співробітниками суті того, що відбувається, – того, що росія під час цієї війни перетворилася на вселенське зло. І, вибачте за тавтологію, терпіти терпиме ставлення до цього зла і до цієї росії не будуть. Принаймні – у тих країнах, які межують з нею і розуміють увесь ступінь небезпеки чорної діри рф-2022zv (рф-2023zv, рф-2024zv і далі, очевидно, краще не стане, скоріш за все – гірше).

Утім, поклавши руку на серце, так вже дивуватися спічу Коростельова не варто. У цьому середовищі – не вперше. Скажімо, у середині вересня в Ютуб-ефірі "Живого гвоздя" (один з уламків "Эха москвы") інша відома лібералка Євгенія Альбац сумувала слідом за захаром прилєпіним, що російська армія розкрадена, і в ній немає тепловізорів, бронежилетів, коптерів, засобів захищеного зв'язку, немає аптечок тощо. А ведучий Антон Орех із нею в цьому погоджувався. І що?.. Чи була тоді в російській еміграції настільки вже сильна реакція? Чи перестала Альбац бути рукопожатною і бажаною в ліберальній тусовці (і не лише російськомовній, а й міжнародній, а вона любить хвалитися своєю співпрацею з американськими університетами)? Та начебто ні...

Так то ж велика, амбітна, егоцентрична Альбац, а тут скромний трудівник телеефірів Коростельов...

Такі скандали повторюватимуться доти, доки такі висловлювання не стануть АБСОЛЮТНО непристойними, на кшталт хороших слів про Гітлера, нацизм, третій рейх (наприклад, через це зараз стає ізгоєм репер Каньє Вест).

Тут взагалі або-або. Нехай такі російські ліберали краще розберуться – у світі, у собі, у своєму ставленні до росії і до її окупаційної армії.

А поки що латвійський міністр оборони Артіс Пабрікс написав у Твіттері, що "Дождь", на його думку, має бути позбавлений місця проживання в Латвії. І в коментах до твіту додав: "Мені повідомили, що процес почався". Щоправда, незрозуміло, що мається на увазі під словами "процес почався". Який саме "процес" і як далеко він зайшов? Латвійський регулятор електронних медіа NEPLP нагадував, що після трьох серйозних порушень ЗМІ можуть позбавити ліцензії. Згаданий факт став другим порушенням (яке перше – точно невідомо).

До речі, NEPLP вказав ще й на такий проступок "Дождя" – окупований Крим, позначений на карті територією росії. Про який ефір, яку програму, з якою датою йдеться – невідомо.

Але є привід ілюстрацією до посту дати ще таку карту, опубліковану у Фейсбуці, як на тепер, дуже давно – 17 березня 2020 року. Вона там, на акаунті "Дождя", так і висить – з гидкою двозначною фразою про "приріст території"

Але це справа давня. А зараз – ситуація у розвитку. Чим закінчиться поточний "дождевой" скандал, поки невідомо. І, повторюся, ймовірно, ще будуть інші.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-