Іранський «Корпус вартових» відкрив вогонь по штабах курдської опозиції в Іраку

Іранський «Корпус вартових» відкрив вогонь по штабах курдської опозиції в Іраку

Укрінформ
Іранський «Корпус вартових ісламської революції» (КВІР) обстріляв штаб-квартиру опозиційних груп іранських курдів, що базуються на півночі Іраку, після звинувачень Тегерану на їхню адресу в розпалюванні протестів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Щонайменше одна людина загинула внаслідок нападу ввечері 20 листопада на будівлі курдських партій, які виступають проти влади Ірану. Зокрема, йдеться про штаб-квартиру Партії Комала Іранського Курдистану та резиденцію лідерів Демократичної партії Іранського Курдистану.

Високопоставлений чиновник Демократичної партії Іранського Курдистану сказав, що Мохаммед Назіф Кадері – член курдської іранської групи, який перебував у вигнанні в Іраку, був убитий під час удару КВІР, а табори Дженгікан і Ґардехчал поблизу міжнародного аеропорту Ербіль були цілями більшості інтенсивних атак безпілотників і ракет. Члени групи стверджували, що удари також влучили в лікарню в Койє.

Читайте також: Протести в Ірані: активісти показали палаючий будинок покійного лідера Хомейні

Правозахисна група Hengaw, що базується в Норвегії, повідомила, що іранські сили також обстріляли міста Маріван і Джаванруд на заході Ірану в ніч на 21 листопада. За попередніми 24 годинами сили безпеки вбили 13 людей у регіоні.

Підтвердження цих даних з інших джерел немає.

Речник МЗС Ірану Насер Канаані заявив журналістам, що Тегеран діяв, аби «захистити свої кордони та безпеку своїх громадян на основі своїх законних прав».

Читайте також: В Ірані винесли другий смертний вирок учаснику антиурядових протестів

Він стверджував, що уряд у Багдаді та адміністрація автономного курдського регіону Іраку, що базується в Ербілі, не виконали зобов’язань щодо запобігання загрозам Ірану з іракських територій.

У вересні КВІР опублікував заяву, в якій говориться, що такі напади триватимуть до тих пір, поки бази «терористичних угруповань» не будуть ліквідовані і допоки регіональна влада «не буде діяти відповідно до своїх зобов’язань».

Читайте також: Іран обстріляв Ірак: є загиблий та поранені

В Ірані два місяці тривають протести після смерті у середині вересня Махси Аміні. 22-річна іранка курдського походження померла в Тегерані через три дні після арешту за ймовірне порушення правила, який передбачає обов’язкове носіння хіджабу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-