Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Проміжні вибори у США: про що свідчать опитування?

Проміжні вибори у США: про що свідчать опитування?

Укрінформ
Підтримка України не зменшуватиметься

8 листопада в США відбудуться проміжні вибори до Конгресу. Одне з найбільших побоювань – це втрата більшості демократами, що призведе до серйозного обмеження влади Байдена. Трошки мав вільного часу покопатись в цьому.

Проміжні або midterm вибори відбуваються раз на 2 роки, на екваторі президентського строку, і переобирають 435 місць в нижній палаті Конгресу та 33–34 в сенаті. Звісно, що ключову роль відіграє саме сенат.

Ситуація в сьогоднішньому сенаті теж не проста, бо насправді влада поділена між демократами і республіканцями 50 на 50, демократи мають більшість завдяки голосу Камали Харріс, як віце-президента. Тому реально всього-на-всього зміна 1 місця поверне під контроль сенат республіканцям.

Загалом у США округи рідко змінюють кандидата від партії, але існують так звані свінгові округи, де є шанс перемоги саме кандидата від іншої партії. Два округи, які особливо привертають увагу шансами республіканців перемогти демократів, – це округ в Джорджиї та Пенсільванії. В Джорджиї футбольна зірка Гершель Волкер може перемогти чинного сенатора від демократів Рафаеля Варнока. Станом на зараз Волкер за  опитуваннями виграє на 3%. У Пенсільванії особливо драматична історія, там балотується один з друзів Трампа і відомий ведучий доктор Мехмед Оз проти Джона Феттермана, який під час виборчої кампанії пережив інсульт. За опитуваннями Оз виграє на 2%. Загалом, за опитуваннями, республіканці переможуть з відривом в 4-7%, що означає однозначну більшість в нижній і верхній палаті Конгресу.

Та боятися перемоги республіканців не варто. По-перше, перемога на проміжних виборах опозиційної партії є дуже поширеною. Таке, було у Трампа, двічі в Обами, у Буша і Клінтона. Але Президент США зберігає достатньо інструментів реалізації своєї політики. По-друге, республіканці в жодному разі не будуть зменшувати підтримку України.

Віктор Андрусів

Facebook

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-