Тепло в оселях по-німецьки: українцям це все відомо

Тепло в оселях по-німецьки: українцям це все відомо

Укрінформ
Треба просто не забувати робити давно відоме – і Європа разом з Україною успішно пройде воєнну зиму

Ризик значних обмежень доставки чи збоїв постачання газу в результаті російсько-української війни може призвести до проблем у Німеччині. Тут цього не приховують, але й не панікують. Аби зимові місяці не стали надто тяжким випробуванням для суспільства, влада на всіх рівнях попереджає про потребу готуватись до зими, а також спільно взяти на себе зобов’язання щодо енергоощадження. В принципі, тут немає нічого того, чого б ми в Україні не знали, просто німці відзначаються послідовністю у тому, що вони роблять. І не лише німці – тут просто прийнятий такий стиль життя, який нам би точно не зле було б заохочувати у себе.

Енергоощадження – свідомий вибір багатьох німецьких родин. Витрачати менше, як звичка та спосіб життя.

Українка Алла Філоненко за 9 років проживання в Німеччині встигла звикнути до тутешніх зим. - Ми маємо газове опалення та електричний котел, в кожній кімнаті стоять батареї, на них є регулятори, якими можна відключити або зменшити температуру. – розповідає вона і прогнозує - Для місцевих зиму 2022-2023, навіть за підвищення заробітних плат, буде пройти важче.

Аби допомогти населенню легше пережити кризову ситуацію, німецька урядова коаліція розробила пакети допомоги, основою яких є фінансове розвантаження сімейних бюджетів. З 26 жовтня 2022 року роботодавці можуть надавати своїм працівникам суму до 3000 євро без сплати податків і зборів. Період дії пільги обмежений 31 грудня 2024 року.

- Середня зимова температура у нас вдома - 19 °C, - розповідає пані Алла -  тож ми звикли до свіжого повітря й прохолоди, можемо спати навіть з відчиненими вікнами й не опалювати спальню взагалі, до того ж спати в прохолоді корисно для здоров’я. Більшість німців у цілях економії не поспішають з опаленням оселі, у багатьох є котли, які виставляються на будь-який режим та час. Коли господарі приходять додому температура опалення підвищується або ж коли вдома нікого нема – знижується. Також ми використовуємо режим, що реагує на зовнішню температуру, якщо на вулиці тепліше, то батареї холоднішають і навпаки.

Знов таки, нічого не звичного. В Україні в оселях теж встановлено сотні тисяч котлів, які мають такі ж можливості для регуляції. Тож перезимують вони – ми теж перезимуємо.

Але це не все. Всі 9 років Алла Філоненко купує енергозберігаючі лампи, які в порівнянні зі звичайними, споживають значно менше енергії. Ми бачимо різницю, - підсумовує пані Анна, а ще ми завжди звертаємо увагу на позначку «Nutri-score», яку ще називають «харчовий світлофор».

«Nutri-score» або «харчовий світлофор» на упаковці енергозберігаючої лампи
«Nutri-score» або «харчовий світлофор» на упаковці енергозберігаючої лампи

За допомогою «Nutri-score», виробники маркують їжу, але цю шкалу можна знайти й на лампах. Такі позначки допомагають швидко порівняти цінність продуктів, а отже краще орієнтуватися у своєму виборі. «Nutri-Score» - це п’ятирівнева кольорова шкала від A до E, яка показує загальну поживну цінність продукту. Кольори від зеленого до червоного допомагають покупцю орієнтуватися: зелена літера A більше сприяє здоровому харчуванню, ніж червона літера E. Такі позначки є не тільки на харчових продуктах, але й на тих же лампах, системах опалення. Категорія А++ позначає лампу, як енергозберігаючу, а систему опалення, як ефективно працюючу.

Економія в побуті: знаючи прості істини, суттєво заощадимо витрати.

19-річна Анна Хубер мешкає зі своєю родиною в приватному будинку в невеличкому селищі біля підніжжя Альп.

- Я маю у своїй кімнаті батареї, але ніколи їх не вмикаю, в цьому просто немає потреби, зазвичай 19°C доволі комфортні для мене. Ми опалюємо лише перший поверх завдяки котлу, що працює на відпрацьованому технічному маслі, він не тільки гріє повітря, а й забезпечує гаряче водопостачання, — розповідає Анна

Камін родини Хубер
Камін родини Хубер

Ще одне джерело тепла для родини Хубер - це камін на кухні. Його використовують найчастіше й вважають, що опалювати оселю дровами найбільш економічний та екологічний спосіб. Добре не тільки для нашого гаманця, а й для клімату, достатньо один – два рази за сезон закупити дрова - вистачає на цілий рік. — додає Анна.

Опалення на відпрацьованому маслі родини Анни Хубер
Опалення на відпрацьованому маслі родини Анни Хубер

- Взимку ми завжди запасаємось їжею, яка довго буде придатна для споживання, наприклад макаронні вироби, вівсяна каша, борошно, цукор, сіль тощо. (Ну, це знову – зовсім, як у нас, в Україні! Проте, знайти такі рідні українцям мариновані помідори або ж смажену гречку вдасться лише тим, кому пощастить жити поруч з спеціалізованим на зарубіжній продукції магазином). Цього року ми готуємось з особливою уважністю. Деякі родини роблять закрутки, але ми й більшість нашого оточення обираємо магазинні готові баночки з соліннями, це швидко й зручно, — каже Анна.

Запаси деревини поруч з будинком родини Хубер
Запаси деревини поруч з будинком родини Хубер

Подруга Анни — Анна Шмідер мешкає з родиною в сусідньому місті Лінденберг, вони опалюють оселю газом.

- Думаю, що у нас проблем не виникне і не вважаю, що стане холодніше чи складніше: останні кілька зим нам було досить легко впоратися. Звична для нас температура в помешканні - 16°C, у нас немає каміна, але за потреби ми вмикаємо підігрів підлоги. Восени ми завжди купуємо теплі шкарпетки, светри, термобілизну, а також ковдри та грілки — додає Анна.

Анна Шмідер перевіряє справність енергозберігаючих ламп вдома
Анна Шмідер перевіряє справність енергозберігаючих ламп вдома

Для багатьох українських біженців питання опалення стоїть також гостро, існують деякі тонкощі, які кожен має знати для ефективної роботи опалювального приладу. Дехто не відразу розуміє, що означають числа на німецьких опалювальних приладах й хибно вважає, що ті показують потужність приладу. Для регулювання та вимірювання температури на більшості обігрівачах вбудований термостат, що має цифри від 0 до 5. Аби підняти температуру повітря в певній кімнаті, пристрій спочатку виміряє поточну, а згодом нагріє повітря до обраного рівня. Якщо індикатор обігріву стоїть на 0 – опалення вимкнено. Одиниця, в середньому, відповідає 12 °C, двійка збільшує температуру до 16 °C, трійку взимку німці часто залишають  за замовчуванням, ця цифра підтримує температуру близько 20 °C. Індикатор під номером чотири обігріє кімнату приблизно до 24 °C, а останній п’ятий режим збільшить температуру до 28 °C. Також, слід пам’ятати, що якщо обігрівач знаходиться за перешкодою, наприклад, меблями чи цупкими занавісками, місце, де знаходиться прилад, нагріється швидше, а отже термостат хибно вимкнеться раніше. Знання цих простих налаштувань суттєво заощадить витрати.

46-річний Костянтин Реміз живе в Німеччині з 2016 року, він впевнений, що перебої з енергією будуть й до них потрібно бути готовими. - У нашому будинку опалення на маслі (Heizöl), яке ми закупили ще у квітні, тобто на місяць раніше, ніж зазвичай. Так що цього року в нас буде тепло. Середня температура повітря в будинку 19 градусів.  Ми маємо камін, але слугує він  більше для затишку, ніж тепла. Дрова для каміна (Kaminholz) дорогі, в середньому 1 євро за 1 кілограм, не всі можуть дозволити собі такі витрати, до того ж деякі сусіди будуть не задоволені запахом диму. Ті, хто живе у квартирах, користуються електрообігрівачами, але рідше, позаяк це і раніше було дорожче, ніж центральне опалення, - каже Костянтин.

Попри підвищення цін, чимало німців купують електричні обігрівачі та генератори. Німецький порівняльний портал CHECK24 відзначив підвищення інтересу до купівлі генераторів та обігрівачів влітку. Споживачі завчасно готуються до наступного опалювального сезону, враховуючи можливі перерви в електропостачанні. Ущільнюють вікна та двері. Протікання вікон чи зовнішніх дверей також може призвести до втрат тепла в оселі – і, отже, збільшити витрати. Для вікон зазвичай достатньо замінити ущільнювач. Аби перевірити, чи вікна та двері герметичні достатньо просунути аркуш паперу між віконною рамою та стулкою вікна — якщо це вдається, то вікно протікає. Ізолюють відкриті труби опалення. Оголені опалювальні труби віддають тепло в неопалюваних приміщеннях (наприклад, у підвалі). Тож за допомогою ізоляційних оболонок, які легко розміщуються навколо труб, можна запобігти непотрібним втратам тепла. Німці добре про це знають. Відповідно до Закону про енергетику будівель 2020 року, ізоляція труб в неопалюваних приміщеннях є обов’язковою.

52-річна Валентина Ді Странієра живе в Німеччині 25 років й звикла заощаджувати, як це роблять багато тутешніх. З приладів опалення у неї - батареї, які вона регулярно використовує тільки у ванній кімнаті, а от у спальні та вітальні не вмикає майже ніколи.

Обігрівач з термостатом родини Валентини Ді Странієра
Обігрівач з термостатом родини Валентини Ді Странієра

- Моя ванна кімната розташована посеред квартири, тож двері завжди тримаю відкритими аби тепло йшло в інші кімнати. Середня температура в моїй оселі не перевищує 19 °C. Головне добре вдягатись, — каже пані Валентина, у мене зазвичай це теплий пуловер чи кофтина та обов’язково шкарпетки, для ніг часто користуюсь грілкою.

Зимовий погодний сценарій 2022-2023 залишається невідомим, адже його неможливо «політично контролювати». З поточними технологіями, температуру й опади можна передбачити приблизно на 7 днів. Прогнозування більш ніж на 20 днів у дослідженнях досі вважається сумнівним. Тому, німці завчасно готуються до низької температури, але не поспішають вмикати опалення.

- Минулого року я вмикала батареї у листопаді, у цьому також планую, проте осінь цього року геть тепла, без морозів. А мінус тут буває ще і який! В Альпах, звичайно, морозно, але й у Баварії доходить до мінус 15 °C або й нижче, та це, зазвичай, не довго, тиждень протримається й потеплішає. Інколи декілька тижнів сильні хуртовини та багато снігу випаде, але через тиждень – як не було, — додає Валентина Ді Странієра.

Наше резюме. Нічого нам невідомого в німецьких оселях немає. У нас є все те саме – і прилади, і носії. Нам би організацію поліпшити. Ну, то що ж: війна нам в цьому допоможе. Перезимуємо! А по тому – Переможемо!

Юлія Топчій

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-