У Судані внаслідок міжплемінних зіткнень загинули понад 200 осіб

У Судані внаслідок міжплемінних зіткнень загинули понад 200 осіб

Укрінформ
Два дні міжплемінних боїв на півдні Судану забрали життя щонайменше 220 осіб.

Про це заявив у неділю представник влади, передає Укрінформ з посиланням на АР.

Бої у провінції Блакитний Ніл, яка межує з Ефіопією та Південним Суданом, поновилися на початку цього місяця через земельну суперечку. У ній плем'я Хауса, яке походить із Західної Африки, протистоїть народові Берта.

За словами місцевих посадовців, напруженість зросла в середу й четвер у місті Вад-ель-Махі на кордоні з Ефіопією.

Станом на вечір суботи офіційні особи нарахували щонайменше 220 загиблих, проте ця цифра може бути набагато вищою, оскільки медичні бригади не змогли дістатися до центру бойових дій.

Читайте також: Від паводків у Південному Судані постраждав майже мільйон людей

Кадри з місця подій зафіксували спалені будинки та обвуглені тіла; жінки й діти тікають з місць бойових дій.

Зазначається, що бої призвели до переміщення близько 7 000 осіб до міста Русіаріс. Інші втекли до сусідніх провінцій, повідомляє Управління ООН з координації гуманітарних питань. Загалом цього року близько 211 000 осіб були змушені залишити свої домівки внаслідок міжплемінного насильства та інших нападів по всій країні.

Бойові дії між двома угрупованнями вперше спалахнули всередині липня, відтак станом на початок жовтня загинуло щонайменше 149 осіб. Це спричинило бурхливі протести й загострило напруженість між двома племенами в Блакитному Нілі та інших провінціях.

Читайте також: У Сомалі замінований автомобіль врізався у ворота готелю

За кілька днів минає річниця військового перевороту, який ще більше занурив країну в хаос. Переворот зірвав короткочасний перехід країни до демократії після майже трьох десятиліть репресій за правління Омара аль-Башира, якого було усунуто у квітні 2019 року в результаті народного повстання.

Протягом останніх тижнів військові та продемократичний рух вели переговори з метою виходу з ситуації. Генерали погодилися дозволити цивільним особам призначити прем'єр-міністра, який очолить країну шляхом виборів протягом 24 місяців.

Проте насильство у штаті Блакитний Ніл може сповільнити цей процес. Групи протесту, які відкидають угоду з правлячим генералітетом, готуються до масових антивоєнних демонстрацій, призначених на вівторок – у день річниці перевороту.

Фото: anews

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-