Надихаючий Боррель, девальвований путін та промовисті резолюції

Надихаючий Боррель, девальвований путін та промовисті резолюції

Три події світу
Укрінформ
Шеф дипломатії ЄС Жозеп Боррель виступив з програмною промовою.

Путін все частіше отримує неочікувані відповіді від вчорашніх союзників, відданість йому зберігає хіба що Лукашенко. Рішення Генеральної Асамблеї ООН та ПАРЄ стали лакмусовим папірцем ставлення до російської агресії проти України. У Пекіні стартував ХХ з’їзд Комуністичної партії Китаю.

За двадцять місяців від свого показового візиту до Москви верховний представник ЄС у закордонних справах та політиці безпеки Жозеп Боррель пройшов цікаву еволюцію. У лютому 2021 року в російській столиці він пережив показове приниження від російської влади, у жовтні 2022-го у Брюсселі запропонував євродипломатам бути більш активними, відзначивши безладну багатополярність сучасного світу та потребу для ЄС бути сміливим. Тим, хто захищає інтереси ЄС, він наголосив, що старого світу більше немає. Публічна робота над помилками у даному випадку виглядає даниною існуючим викликам, без ефективного реагування на які Європейський Союз не зможе бути ефективним. І зовсім невипадково за розширення та реформування ЄС також виступив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Тим часом російський президент продовжує отримувати неприємні сигнали від вчорашніх союзників. Запізнення його візаві на другому саміті поспіль – дуже показовий сигнал щодо політика, який традиційно примушував чекати себе власних візаві. «Газовий діалог» з Реджепом Ердоганом (Туреччину Росія публічно оголосила майбутнім хабом для продажу газу до Європи) не зміг повністю перебити в інформаційному полі слова президента Таджикистану Емомалі Рахмона, який дорікнув російському колезі за неповагу до країн Центральної Азії. Якщо врахувати, що це відбулося під час саміту «Центральна Азія – Росія», то ситуація для Кремля малоприємна. Потік публічної брехні з уст господаря Кремля, який той намагався зберегти обличчя, лише посилює негативне сприйняття дій Росії в світі. Путіну залишається втішатися хіба що патологічною відданістю Лукашенка, який все глибше занурює Білорусь у болото співучасті у російській агресії проти України.

Агресивні дії РФ отримали адекватну та промовисту оцінку міжнародної спільноти. Генеральна Асамблея ООН 143 голосами «за» проти 5 «проти» ухвалила резолюцію «Територіальна цілісність України: дотримання принципів Статуту ООН», якою підтримала Україну в її міжнародно визнаних кордонах та закликала скасувати результати псевдо-референдумів, які провели рашисти в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях. Навздогін Парламентська Асамблея Ради Європи визначила РФ «країною з терористичним режимом». Хоча обидва рішення не мають механізму безпосереднього втілення, вони демонструють загальну тональність ставлення світової спільноти до загарбницьких дій Кремля.

У Пекіні стартував ХХ з’їзд Комуністичної партії Китаю, на якому її лідер Сі Цзіньпін позначив прагнення до біполярного світу, головними полюсами якого стануть КНР та Сполучені Штати. Цікаво, які висновки з цього прагнення зроблять у Москві, адже у Вашингтоні напередодні зібрання китайських комуністів оприлюднили новий варіант Стратегії національної безпеки. 

Євген МАГДА, Інститут світової політик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-