Лауреатом премії Вацлава Гавела з прав людини став Володимир Кара-Мурза

Лауреатом премії Вацлава Гавела з прав людини став Володимир Кара-Мурза

Укрінформ
Лауреатом Премії імені Вацлава Гавела з прав людини, яка відзначає видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами, у 2022 році став російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза.

Про це повідомив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ в Страсбурзі 10 жовтня, передає кореспондент Укрінформу.

У Палаці Європи премію було вручено дружині Кара-Мурзи Євгенії.

Кара-Мурзу було обрано із трьох фіналістів, кандидатури яких журі Премії, яке складається з незалежних діячів зі світу прав людини під головуванням президента ПАРЄ Кокса, визначило у вересні.

Кара-Мурза - російський політик, письменник та історик, один із лідерів опозиції в рф та співзасновник російського антивоєнного комітету, створеного для протидії вторгненню в Україну. Він був заарештований у квітні 2022 року, йому загрожує до 10 років ув'язнення.

Другим кандидатом була угорська кампанія Rainbow Coalition/LGBTQIA+ Rights - об’єднання правозахисних організацій, правозахисних груп LGBTQIA+ та інших громадських рухів.

Третім кандидатом було визначено українську Коаліцію “Україна. 5 ранку” - групу українських правозахисних організацій, метою яких є виявлення, документування, збір і збереження доказів, а також підвищення обізнаності громадськості про ймовірні воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні під час загарбницької війни, яку веде росія.

Як відомо, Премія імені Вацлава Гавела з прав людини щорічно присуджується ПАРЄ у партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Charta 77 Foundation. Лауреату вручається диплом, відзнака та грошова частина премії, що становить 60 тис. євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-