Грабунки гуртом та вроздріб, запуск ЄПС та амплітуда лукашенка

Грабунки гуртом та вроздріб, запуск ЄПС та амплітуда лукашенка

Три події світу
Укрінформ
путінська росія остаточно закріпила за собою імідж озброєного грабіжника

Європейська політична спільнота дебютувала у Празі. лукашенко вирішив визнати співучасть у війні росії проти України. Безпековий форум у Варшаві привернув чимало уваги.

Псевдо-парламент рф (сформований, нагадаю, шляхом голосування і на території окупованого в 2014 році Криму) в єдиному пориві, обома палатами затвердив «приєднання земель Новоросії» до складу росії. Щоправда, кілька десятків думців ухилилися від участі у голосуванні, аби не наражатися на персональні санкції, проте це не змінює загального ура-патріотичного настрою російської політичної еліти. Там натужно радіють «обмеженій мобілізації» та продовжують запускати євгенія пригожина (фактичного власника ПВК «Вагнер») у рейди по виправних колоніях для мобілізації «соціально близьких». владімір путін напередодні візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі підписав указ про перехід до російської власності Запорізької АЕС. Геополітичне мародерство набуває в росії гігантських масштабів, тому вибух на Керченському (Кримському) мосту не повинен сприйматися як несподіванка. Це цілком влучний крок з деміфологізації росії, втрати нею образу «диво-богатиря», який десятиліттями плекала кремлівська пропаганда.

Тим часом у Празі дебютувала запропонована Еммануелем Макроном Європейська політична спільнота, яка об’єднала практично всі країни Старого Світу (зі зрозумілим виключенням росії та білорусі). За підсумками першого саміту можна говорити не лише про помітну роль Франції, але і про готовність європейських країн до нового формату діалогу. Мова тут не лише про неформальний саміт ЄС, який пройшов у Празі, але і про визнання Азербайджаном та Вірменією територіальної цілісності одна одної. Цей крок може спричинити до припинення конфлікту на Південному Кавказі та стрімкого послаблення там росії.

александр лукашенко, якого у Празі не було, вирішив визнати очевидне, підкресливши, що «білорусь прикриває тил росії» на випадок гіпотетичного нападу з боку Польщі та країн Балтії. Схоже, білоруському диктатору доведеться все частіше говорити дурниці, бо кремлівський зашморг на шиї зменшує доступ кисню до мозку. Як, скажіть, можна оцінити дії білоруського МЗС, який викликав посла України у рб Ігоря Кизима з претензією до України, яка начебто готується напасти на білорусь. По-перше, з білорусі по Україні, починаючи з 24 лютого, були випущені сотні різних ракет, по-друге, лукашенко і сам добре знає, «звідки на Білорусь готувався напад». Поведінка самопроголошеного президента лише підтверджує тезу про те, що європейська безпека буде хиткою без демократичної та передбачуваної білорусі.

Безпековий форум у Варшаві став майданчиком для обговорення проблем міжнародних відносин. Увагу учасників привернув виступ Олени Зеленської, президент Польщі Анджей Дуда не виключив розміщення ядерної зброї, а символ білоруської опозиції Світлана Тихановська гучно висловилася за розвиток діалогу з Україною.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-