Верховний лідер Ірану звинуватив Штати та Ізраїль в організації протестів

Верховний лідер Ірану звинуватив Штати та Ізраїль в організації протестів

Укрінформ
Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї вперше прокоментував масштабні протести, що охопили країну після смерті дівчини, яка перед цим була жорстоко затримана поліцією.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

Він звинуватив США й Ізраїль в організації демонстрацій.

"Ці заворушення були сплановані. Ці заворушення та відсутність безпеки були розроблені Америкою та сіоністським режимом та їхніми службовцями. В останні дні вороги Ірану використовували різні інструменти, зокрема кошти, зброю, щоб створити проблеми для Ісламської Республіки", - заявив лідер Ірану аятола Хаменеї у понеділок під час виступів перед студентами-поліцейськими у Тегерані.

Читайте також: Протести в Ірані: внаслідок перестрілки біля відділку поліції загинули 20 людей

Також Хаменеї наголосив, що "розбитий серцем" через смерть 22-річної Махси Аміні під вартою, назвавши це "сумним інцидентом".

У виступі лідер Ірану засудив протестувальників, які зривали свої хіджаби та підпалювали мечеті, банки та поліцейські машини, та назвав їхні вчинки "дії, які не є нормальними, які є неприродними".

У відповідь на протести сили безпеки застосовували сльозогінний газ та відкривали вогонь, утім відомство повідомляє, що масштаб розгону залишається незрозумілим.

Читайте також: Канада розширила санкції проти Ірану через порушення прав людини

Як повідомлялося, в Ірані вже кілька тижнів тривають загальнонаціональні демонстрації через смерть 22-річної Махси Аміні від рук так званої поліції моралі. Жінку затримали через «неправильно» одягнутий хіджаб. Того ж дня її доправили до лікарні в стані коми, а через два дні вона померла від внутрішніх ушкоджень.

За даними Amnesty International, від початку протестів в Ірані вбито щонайменше 52 людини, ще сотні дістали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-