Місія без надії, потепління у Берліні та ВІЗіонерство від ЄС

Місія без надії, потепління у Берліні та ВІЗіонерство від ЄС

Три події світу
Укрінформ
Місія МАГАТЕ на чолі з генеральним директором організації Рафаелем Гроссі побувала на окупованій Росією Запорізькій АЕС.

Візит Дениса Шмигаля до Німеччини продемонстрував потепління в українсько-німецьких відносинах. ЄС скасував режим спрощеної видачі віз громадянам Росії. У Європі активізуються проросійські сили.

Пафосно стартувавши у Відні, місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. Щоправда, навіть рішення залишити на атомній станції шістьох її учасників після короткого візиту навряд чи спроможне змінити ситуацію: у Кремлі добре розуміють як економічне значення цього об’єкту, так і можливість використовувати найбільшу в Європі АЕС для шантажу світової спільноти. Двогодинне перебування на території Запорізької АЕС дозволило Рафаелю Гроссі говорити про власну відданість ідеї мирного співіснування навколо мирного атому.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на чолі урядової делегації відвідав Берлін, де провів переговори з федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром та своїм колегою Олафом Шольцем. У інтерв’ю агентству dpa, яке передувало візиту, український прем'єр закликав США та Німеччину поставити Україні танки, конче необхідні для ефективної деокупації захоплених Росією територій. Однак говорити про стрімке відновлення довіри між Києвом та Берліном поки не випадає, у цьому напрямі ще доведеться попрацювати Олексію Макєєву, який невдовзі стане послом нашої держави у ФРН.

Міністри закордонних справ ЄС скасували спрощений порядок видачі віз громадянам РФ, дозволивши прикордонним з нею країнам запроваджувати більш жорсткі обмеження стосовно громадян країни-агресора. Сподіватися на повний візовий бан було б нереалістичним, хоча варто відзначити, що Європейський Союз у реалістичності сприйняття Росії пройшов протягом останніх 6 місяців значний шлях. У Кремлі готуються контратакувати, і 70-тисячний мітинг у Празі, який відбувся минулими вихідними – лише перший крок. Російська влада непогано розуміє механізми демократичного управління, і постарається використати їх для розколу єдності Заходу. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-