Вчені створили штучні ембріони мишей, у яких розвинулись мозок та серце

Вчені створили штучні ембріони мишей, у яких розвинулись мозок та серце

Фото
Укрінформ
Група вчених з Великої Британії та США створила штучні ембріони мишей, у яких в лабораторії розвивався мозок, нервовий ланцюг і серцева тканина.

Про це повідомляє Sky News, передає Укрінформ.

Щоб створити штучні ембріони, або «ембріоїди», вчені взяли три типи стовбурових клітин з ембріона миші, які зазвичай продовжували б формувати всі тканини, необхідні зростаючому ембріону. Потім вони перенесли клітини в спеціально створене середовище для вирощування – обертову колбу з поживними речовинами, в якій стовбурові клітини продовжували спонтанно формувати ембріони.

Ембріони розвивалися лише вісім з половиною днів, що становить приблизно половину нормального періоду вагітності для миші, і за цей час у них розвивався мозок, нервовий ланцюг і серце, що билося.

За словами однієї з авторок дослідження, професорки Кембріджського університету Магдалени Зернічки-Гетц, наразі команда вчених активно працює над моделлю штучного людського ембріона.

Читайте також: Учені хочуть повернути до життя вимерлого сумчастого хижака

Науковець зазначила, що створення штучного людського ембріона може дати значний поштовх у вивченні фертильності та поширених розладів розвитку. До того ж, сказала вона, штучні людські ембріони можуть бути способом створення нових тканин або органів для регенеративної медицини. Отримані з власних стовбурових клітин пацієнта, такі тканини будуть ідеально підходити для реципієнта.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно вченим Єльського університету вдалося «оживити» клітини мертвих свиней.

Фото: Amadei and Handford

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-