Amnesty без каяття, кішки-мишки Путіна та Ердогана та вражаючий #пелосінг

Amnesty без каяття, кішки-мишки Путіна та Ердогана та вражаючий #пелосінг

Три події світу
Укрінформ
Amnesty International впевнено постала у шерензі організацій, які фактично ігнорують реалії російсько-української війни 

Президенти Росії та Туреччини продовжили гру у геополітичні кішки-мишки. Ненсі Песолі здійснила вражаючий візит до Республіки Китай.

Доповідь Amnesty International про порушення ЗСУ норм міжнародного гуманітарного права під час війни з Росією не лише стала демонстрацією вражаючої короткозорості відомої правозахисної організації. Вона продемонструвала прагнення одночасно збирати додаткові пожертви та не дратувати Росію, яка вбила понад 50 українських полонених в Оленівці та вправляється у ядерному шантажі на Запорізькій АЕС. Подібні документи повинні стати каталізаторами змін у системі міжнародних відносин, процес яких неодмінно почнеться після завершення російсько-української війни, оскільки низка міжнародних організацій виявилася неспроможною дієво допомогти мирним громадянам України, які стали жертвами неспровокованої агресії з боку Росії.

Президенти Росії та Туреччини провели понад 4 години у переговорах у Сочі. Владімір Путін та Реджеп Ердоган давно знають одне одного, їх спілкування знавало різні часи та тональності. Цього разу президент Туреччини активно готується до виборів наступного року, тому намагається не лише виступати в ролі посередника, але і думати про економіку. Відтак - домовлятися про закупівлю  максимально дешево російського газу та приплив російських туристів до Туреччини. Ердоган прагне поєднувати присутність у НАТО (турецька армія є однією з найбільш потужних у Альянсі) та роль лідера мусульманського світу, яка є неможливою без публічного скепсису на адресу Заходу. Постачання Туреччиною Україні Bayraktar-ів Путіну, що показово, не заважає бути з Ердоганом ввічливим. Настільки ввічливим, що напередодні розмови з турецьким колегою Путін випустив з власними «мирними ініціативами» особистого «голуба мира» Герхарда Шредера.

Фото: ZACH GIBSON/MCT
Фото: ZACH GIBSON/MCT

Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі під час свого азійського турне відвідала Республіку Китай (Тайвань). Мільйони людей спостерігали за показовою демонстрацією американської політикині підтримки Тайваню на тлі войовничих заяв представників влади КНР. Припущення про початок Третьої світової війни звучали неодноразово, їх автори наче забули, що товарообіг між США та Китаєм склав понад 750 мільярдів доларів у 2021 році. Пелосі ж продемонструвала відмінну політичну форму та подарувала додаткові шанси Демократичній партії під час прийдешніх mid-terms у листопаді.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-