Правила в’їзду і перебування в Україні іноземців під час воєнних дій

Правила в’їзду і перебування в Україні іноземців під час воєнних дій

Укрінформ
9 серпня, 14:00 - брифінг на тему: “Правила в’їзду і перебування в Україні іноземців під час воєнних дій”.

Організатор: Міністерство внутрішніх справ України.

Спікер: Альона Матвєєва — речниця МВС.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:30 9 серпня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У МВС просять іноземців зважати на ризики перебування в Україні через воєнний стан

У Міністерстві внутрішніх справ закликають іноземців, які збираються їхати в Україну, зважати на ризики перебування у нашій державі, оскільки рф продовжує обстрілювати цивільну інфраструктуру, і наразі, по суті, не є захищеним жодний регіон.

Про це під час брифінгу в Укрінформі заявила речник Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва, розповідаючи про загальні рекомендації від Департаменту комунікації МВС щодо правил перебування в Україні іноземців під час воєнних дій, передає Укрінформ.

«рф продовжує обстрілювати цивільну інфраструктуру України, і наразі, по суті, не є захищеним жодний регіон України. Тому надавати безпечне перебування для іноземців наразі вкрай важко. І ми просимо іноземців зважати на ці ризики», - сказала вона.

При цьому речниця МВС України уточнила, що кожна людина, у першу чергу, несе відповідальність сама за свою безпеку і, розуміючи всі ризики, вона сама вибирає, чи їхати на територію держави, на якій наразі діє воєнний стан, або ні.

Вона нагадала, що наразі в Україні обов’язковими є виконання, зокрема, низки обмежень для громадян, і серед них – щодо комендантської години, повітряної тривоги або ракетної небезпеки.

Серед іншого, говорячи про комендантську годину, представниця МВС зазначила, що під час неї заборонено перебувати у громадських місцях та переміщуватися вулично-дорожньою мережею.

За її інформацією комендантська година запроваджується військовими адміністраціями у взаємодії з військовим командуванням.

«Вона у різних регіонах працює по-різному, - це може бути різний час і різні умови. Тому радимо, коли ви збираєтеся у певне місто України, будь ласка, відслідкуйте це, щоб дізнатися, з якого по який час працює комендантська година і які відповідно її є умови», - сказала вона.

Окрім цього, Матвєєва поінформувала про те, що наразі в Україні існують причини для перевірки особистих документів громадян, і уточнила, що також відповідні посадові особи можуть проводити поверхневий огляд, і огляд авто.

З усіма цими рекомендаціями громадяни можуть ознайомитися на сайті МВС.

Як повідомлялося, Кабмін спростив умови перебування іноземних журналістів в Україні.

У МВС пояснили, як іноземці можуть підтвердити мету перебування в Україні

Підтвердити мету поїздки особи можуть документами, що підтверджують факт туристичного обслуговування, навчання, стажування, працевлаштування, або лікування, бронювання житла в Україні або повернення до держави свого громадянства чи постійного місця проживання, або до третьої держави.

Про це під час брифінгу в Укрінформі заявила речник Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва, розповідаючи про загальні рекомендації від Департаменту комунікації МВС щодо правил перебування в Україні іноземців під час воєнних дій.

«Для прикладу, для ділових поїздок це може бути: запрошення підприємства або органу державної влади, наприклад, для участі в засіданнях, конференціях чи заходах комерційного, промислового або професійного характеру та інші документи, які свідчать про наявність комерційних або професійних відносин», - поінформувала речниця МВС.

За її словами, для поїздок з метою отримання освіти або інших видів навчання особі потрібно надати документ про прийом до закладу освіти, або це можуть бути курси для підвищення кваліфікації. Також цим документом вважаються студентські квитки або довідки щодо відвідуваних курсів, тощо.

У свою чергу, для поїздок туристичного або приватного характеру особам обов’язково потрібно надати документ установи, що надає житло – це може бути для груп або особистого користування. Також потрібно надати інформацію про програму запланованої поїздки і, відповідно, обов’язково має бути зворотний квиток.

Серед іншого, Матвєєва уточнила, що затримання громадян-правопорушників, перевірка транспортних засобів та огляд житла теж можуть проводитися, якщо для цього є певні причини.

Зокрема, до громадян, які порушили правила перетину держкордону України, в’їзду на тимчасово захоплену територію України, вчинили злісну непокору законному розпорядженню військовослужбовця чи іншого представника силових структур, може бути задіяно затримання на строк орієнтовно три години для встановлення особи тощо.

У певних випадках, - наприклад, якщо в особи недостатньо документів, - це затримання може тривати до трьох діб.

Представниця МВС зазначила, що, окрім основної, може проводитися і поверхнева перевірка людини, її одягу і речей, або перевірка авто.

«Також поверхнева перевірка авто може проводитися, якщо існує достатньо причин вважати, що у транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, яка незаконним чином там утримується», - сказала вона.

Серед іншого, речниця МВС уточнила, що іноземці та особи без громадянства, які законно перебувають на території України, мають ті ж права і обов’язки, як і українці, за винятками, встановленими Конституцією, певними законами чи міжнародними договорами України.

За її словами, усі іноземці зобов'язані дотримуватися Конституції та законів України, і не мають права принижувати честь і гідність інших людей, а також - інтереси суспільства та держави.

«Водночас, із 24 лютого в Україні запроваджено воєнний стан, і з огляду на це, все ж таки можуть обмежуватися конституційні права (осіб – ред.) настільки, щоб воєнний стан міг працювати діяти так, як потрібно по закону», - поінформувала Матвєєва.

З усіма цими рекомендаціями громадяни можуть ознайомитися на сайті МВС.

Як повідомлялося, громадянам України більше не потрібно отримувати попередні електронні дозволи від Міністерства внутрішніх справ Ізраїлю для в’їзду в цю країну.

Росіян прискіпливо перевіряють, перш ніж дозволяти їм в’їзд в Україну – речниця МВС

Громадян рф, які бажають в’їхати в Україну, перевіряють більш прискіпливо. Але якщо у цих осіб є причина законно прибути на територію нашої держави, то їм може бути надане таке право.

Про це під час брифінгу в Укрінформі заявила речник Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва, передає Укрінформ.

«Увага до громадян рф наразі є більша. Більш прискіпливо все перевіряється, бо вони є громадянами держави-агресора. Але якщо потреба є, щоб людина прибула законно і безпечно, то надається це право», - поінформувала Матвєєва.

За її словами, з кожною причиною для в’їзду в Україну потрібно розбиратися окремо.

«Причини бувають різними. Якщо, наприклад, мати – громадянка рф, а в неї тут двоє-троє неповнолітніх дітей, то мені здається, це логічно, що вона може приїхати і як мінімум їх забрати», - сказала речниця.

Представниця МВС уточнила, що до росіян від самого початку в цьому питанні приділяється більш прискіплива увага – до видачі їм документів і віз у принципі, до дозволу на перетин кордону тощо.

Як повідомлялося, 17 червня Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна запровадить візовий режим для громадян рф. Того ж дня Кабінет Міністрів припинив дію угоди з росією про безвізовий режим. З 1 липня рішення уряду України про припинення безвізових поїздок для росіян почало діяти.

Речник ДПСУ Андрій Демченко 13 липня заявив, що після введення в дію візового режиму для росіян жоден із них візи ще не отримав.

У МВС нагадали іноземцям умови в'їзду в Україну

Для перетину іноземними громадянами кордону України їм необхідно мати дійсний паспортний документ, і, серед іншого, щодо них має бути відсутнє рішення уповноваженого органу щодо заборони їм в’їзду на територію нашої держави.

Про це під час брифінгу Укрінформі розповіла речник Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва, розповідаючи про загальні рекомендації від Департаменту комунікації МВС щодо правил перебування в Україні іноземців під час воєнних дій, передає Укрінформ.

«Щодо того, що потрібно мати при собі, щоб можливо було перетнути кордон на в'їзд (в Україну – ред.). Перше – особа має мати дійсний паспортний документ. Друге - має бути відсутнє рішення уповноваженого органу щодо заборони в’їзду на територію нашої держави. Третє – наявність в’їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України. Четверте - підтвердження мети запланованого перебування, і п’яте - наявність достатнього фінансового забезпечення», - сказала вона.

За словами речниці МВС, іноземці або особи без громадянства, якими не дотримано один чи кілька із цих умовам в’їзду, не допускаються на територію України.

Серед іншого, Матвєєва уточнила, що із 1 липня в Україні було запроваджено візовий режим в’їзду для громадян рф.

«Однак нагадаю, що віза не є безумовною гарантією того, що людина матиме можливість в’їзду на територію нашої держави – остаточно визначають право в’їзду представники Державної прикордонної служби України», - зазначила представниця МВС.

Окремо вона нагадала, що також прикордонники у пунктах пропуску перевіряють документи осіб і встановлюють можливість перетину кордону громадянами на в'їзд і виїзд з України, а також – щодо транзитного проїзду по території нашої держави.

Як повідомлялося, речник МВС України Альона Матвєєва заявила, що до росіян ставляться більш прискіпливо перед тим, як дозволяти їм в’їзд в Україну.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-