Президент Кот-д'Івуару помилував попередника, засудженого до 20 років в'язниці

Президент Кот-д'Івуару помилував попередника, засудженого до 20 років в'язниці

Укрінформ
Президент Кот-д'Івуару Алассан Уаттара помилував свого попередника та колишнього суперника Лорана Ґбагбо, який був засуджений до двадцяти років ув’язнення за звинуваченням у "пограбуванні" Центрального банку західноафриканських держав (BCEAO) під час кризи 2010-2011 років.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Le Monde.

“З метою зміцнення соціальної єдності я підписав указ про президентське помилування Лорана Ґбагбо”, - повідомив Уаттара.

Глава держави зазначив, що звернувся з проханням «розморозити його рахунки та виплатити заборгованість із довічної ренти». Він також оголосив, що підписав указ про «умовне звільнення» двох колишніх діячів військового апарату та служби безпеки режиму Ґбагбо, засуджених за їх роль у кризі 2010-2011 років.

Криза виникла через відмову Ґбагбо визнати перемогу Алассана Уаттари на президентських виборах наприкінці 2010 року, що призвело до насильства, в результаті чого загинули близько 3 тисяч людей до моменту арешту Лорана Ґбагбо в Абіджані у квітні 2011 року.

Читайте також: Зеленський провів перші в історії двосторонніх відносин перемовини з президентом Кот-д'Івуару

Вказується, що 77-річний Лоран Ґбагбо був остаточно виправданий у березні 2021 року у справі за звинуваченням у злочинах проти людяності Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі, куди він був етапований наприкінці 2011 року. У червні 2021 року він повернувся до своєї країни. У жовтні 2021 року Лоран Ґбагбо створив Африканську народну партію Кот-д'Івуару (PPA-CI), нову ліву панафриканську політичну формацію, стверджуючи, що хоче займатися політикою до кінця життя.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-