В Ісландії поблизу Рейк’явіку прокинувся вулкан

В Ісландії поблизу Рейк’явіку прокинувся вулкан

Фото, відео
Укрінформ
Вулкан Фаградальсф’ядль, що розташований за 32 кілометри на південний захід від столиці Ісландії міста Рейк’явік, знову прокинувся.

Про це повідомило Ісландське метеорологічне управління, передає Укрінформ із посиланням на АР.

Виверження сталося в безлюдній долині неподалік від аеропорту «Кефлавік», головного міжнародного авіаційного вузла країни. Аеропорт залишався відкритим, польоти не були перервані.

Магма викидається з вузької тріщини довжиною приблизно від 100 до 200 метрів над полем вулканічної лави від минулорічного виверження, яке стало першим на півострові Рейк’янес за майже 800 років.

Учені очікували виверження на півострові після того, як серія землетрусів минулого тижня вказувала на вулканічну активність поблизу земної кори.

Акції провідної авіакомпанії Ісландії Icelandair зросли на 6% після появи в середу новини про виверження, оскільки інвестори та жителі остерігалися можливості набагато більш руйнівного виверження в населеному районі півострова.

В Ісландії, розташованій над гарячою вулканічною точкою в Північній Атлантиці, виверження вулканів відбуваються в середньому кожні чотири-п’ять років.

Найбільш руйнівним за останній час стало виверження вулкана Ейяф'ятлайокютль у 2010 році, яке викинуло в атмосферу хмари попелу та пилу, перервавши на кілька днів авіасполучення між Європою та Північною Америкою через побоювання, що попіл може пошкодити реактивні двигуни літаків. Було скасовано понад 100 тисяч авіарейсів, що викликало затримку мільйонів пасажирів.

Як повідомляв Укрінформ, 24 липня в Японії сталося виверження вулкана Сакура-дзіма на острові Кюсю, через яке державне метеорологічне агентство країни оголосило найвищий рівень тривоги.

Фото: Government of Iceland

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-