Операція «Відновлення»: американський шанс на нове життя для важкопоранених українців

Операція «Відновлення»: американський шанс на нове життя для важкопоранених українців

Укрінформ
Медичний центр ортопедії та протезування у США прийматиме українських військових

Чимало українських воїнів, які брали участь у боях з російським агресором, отримали важкі поранення, пов’язані з ампутацією кінцівок. Це – справжні герої у багатократному вимірі: їм довелося не тільки пожертвувати здоров’ям у боротьбі за Україну, але й належить пройти не менш складний шлях фізичної й психологічної адаптації до нового активного життя.

Ситуація з протезуванням і реабілітацією людей з такими пораненнями в Україні залишається складною, «під знаком» війни, економічних та гуманітарних викликів для держави. Цю проблему допомагають розв’язувати благодійні проєкти за кордоном. Один із таких, який отримав назву «Операція «Відновлення» (Operation Renew – англ.), створений ентузіастами в Сполучених Штатах. Укрінформу вдалося поспілкуватися з організаторами цієї ініціативи та дізнатися про її деталі.

ПЕРШИХ ПАЦІЄНТІВ ОЧІКУЮТЬ УЖЕ В СЕРПНІ

«Ми сподіваємося, що перший (український – ред.) солдат прибуде до США у якомога більш короткі терміни після 2 серпня, коли Майк Коркоран (керівник центру, де проводитиметься лікування – ред.) повернеться з Європи. Багато залежить від того, скільки часу знадобиться на візове оформлення поранених», – розповів у коментарі Укрінформу ініціатор проєкту«Операція «Відновлення» Білл Ендікотт.

Майк Коркоран працює над формою для виготовлення протезу
Майк Коркоран працює над формою для виготовлення протезу

Він запевнив, що Медичний центр ортопедії та протезування (MCOP), який прийматиме українських військових, уже надіслав відповідні листи для отримання віз, тож процес оформлення документів активно триває.

На першому етапі планується, що «Операція «Відновлення» забезпечить протезування та реабілітаційний догляд десятьом українським військовим з ампутованими кінцівками. Одним із них обраний Дмитро Фінашин, про якого Укрінформ писав у матеріалі "Як розвідник Фін дві доби без рук діставався до своїх позицій".

Пізніше – залежно від фінансування – програма може надати допомогу набагато більшій кількості поранених з України, а також провести навчання українських медиків сучасним методам реабілітації та освоєнню останніх розробок у цій галузі.

ЯК ВИНИКЛА ІНІЦІАТИВА

Білл Ендікотт розповів, що в молодості він серйозно займався веслувальним слаломом – це коли потрібно швидко пройти дистанцію по бурхливій річці через спеціально позначені ворота. У 1988 році він очолив американську програму спортивного обміну з Радянським Союзом у цій дисципліні. Відтоді Білл познайомився з багатьма естонськими, латвійськими, литовськими, українськими, грузинськими і власне російськими спортсменами та склав власні враження про СРСР, а згодом – про причини його розпаду, а також про країни, які набули незалежності після цих подій.

Зліва направо: Білл Ендікотт, співробітник MCOP Джеймі Вандерсі та Майк Коркоран
Зліва направо: Білл Ендікотт, співробітник MCOP Джеймі Вандерсі та Майк Коркоран

Паралельно Білл Ендікотт працював в уряді й Конгресі США. Він був одним із помічників у Палаті представників на Капітолійському пагорбі, а потім директором з досліджень та аналізу Офісу з політичних питань Білого дому в адміністрації президента Клінтона.

«Коли росія вторглася на Донбас у 2014 році, я був шокований і збентежений, здебільшого через те, що ніхто, як мені здавалося, нічого не збирався робити з цією ситуацією», – розповів Білл.

Випадково в той же рік до США приїхала російська команда для участі в чемпіонаті світу зі слалому, серед яких були його давні знайомі. «Дехто з них почав говорити, що росія цілком має право відібрати українські території, і я відразу зрозумів, що у нас проблеми», – додав він.

Через вісім років, коли рф розв’язала повномасштабну війну проти України, за словами Білла, він усвідомив, що настав час робити конкретні речі, хоча би на своєму рівні. Він зв’язався з Майком Коркораном – своїм колишнім учнем по веслувальному спорту, який виступав на Олімпійських іграх 1992 року, а згодом очолив Медичний центр ортопедії та протезування (MCOP).

«Ми з Майком давно дружимо й живемо поруч, тож я розповів йому про ідею «Операції «Відновлення», і він швидко погодився. У свої 77 років я мало що можу зробити, але хоча би це – в моїх силах», – зауважив Білл.

За його словами, зараз в «українському» проєкті бере участь багато людей, і щонайменше шестеро з них раніше виступали у змаганнях із веслувального слалому. А ще, каже Білл, натхнення допомогти Україні він отримав від свого двоюрідного діда, який був водієм карети швидкої у французькій армії під час Першої світової та втратив там кілька пальців «у боротьбі демократії із автократією».

«Я досі зберігаю його французький шолом, і я часто думаю, що свобода не дається даром», – зауважив Білл Ендікотт.

ЦЕНТР MCOP

Майк Коркоран не лише зараз очолює центр MCOP, який прийматиме українців, але він був одним із його засновників у 2002 році. Установа має 12 офісів у США, а також ще один на Мальті. Усього в компанії працює 53 фахівця. Майк є дипломованим протезистом і зараз продовжує активно практикувати та особисто вести десятки пацієнтів щороку.

Зліва направо: Білл Ендікотт розмовляє з Майком Коркораном у реабілітаційній кімнаті MCOP
Зліва направо: Білл Ендікотт розмовляє з Майком Коркораном у реабілітаційній кімнаті MCOP

«Найбільше Майка надихає те, як його пацієнти повертаються до роботи та насолоджуються активним способом життя, навіть знову займаються тими видами спорту, якими вони захоплювалися раніше, в тому числі, бігом і катанням на лижах», – розповідають учасники проєкту «Операція «Відновлення».

Сам центр заснований у 2002 році, тож має багатий досвід практичної роботи з такого роду випадками. Він починав свою роботу як невелика компанія ентузіастів, що допомагали пораненим із ампутованими кінцівками. Після цього були контракти з Пентагоном та військовим шпиталем імені Уолтера Ріда на лікування близько 1,6 тисяч американських військових, які пройшли війни в Афганістані й Іраку. За цей час MCOP набув безцінного досвіду, як краще допомогти, передусім, постраждалим із серйозними пораненнями від вибухів. Зараз центр забезпечує швидку адаптацію пацієнтів – без будь-якого «застою», що часто виникає в типових ситуаціях із протезами. MCOP використовує у своїй роботі розробки ісландської компанії Össur, яка має штаб-квартиру в Рейк'явіку та працює в цій сфері понад 50 років.

Медичний центр ортопедії і протезування має великий досвід роботи у програмах за кордоном. Наприклад, одразу після землетрусу на Гаїті в 2010 році MCOP запустив дворічну програму допомоги в протезуванні постраждалих гаїтян. Він також має офіс на Мальті та зараз ініціює програму для України.

Планується, що кожний поранений військовий з Україні проводитиме у MCOP до чотирьох тижнів. Там вони отримають весь обсяг процедур, необхідних для реабілітації та адаптації до нових протезів. Після цього українці повертатимуться додому.

Фінансування «українського» проєкту планується забезпечувати завдяки пожертвам, а також спонсорам, серед яких – американська організація Brother’s Brother Foundation із головним офісом у Піттсбурзі, США. Крім того, у проєкті беруть участь неприбуткова організація Revived Soldiers Ukraine, яка зосереджується на зборі коштів для лікування українських військових, а також фундація Future for Ukraine, яка допомагає з транспортуванням, проживанням і харчуванням поранених воїнів.

Координацію для перевезення першої групи українських військових забезпечує Світлана Факторович, український невролог, яка зараз проживає у штаті Флорида, США.

Участь у допомозі проєкту «Операція «Відновлення» можуть взяти всі небайдужі. Для цього можна звернутися до одного менеджерів MCOP Яна Фотергілла за адресою: ian@mcopro.com, або відправити внески на рахунки трьох зазначених благодійних організацій, які беруть участь в ініціативі.

Ярослав Довгопол

Матеріал створений за допомогою Юлії Каздобіної, проєкт «Операція «Відновлення»

Фото надані Біллом Ендікоттом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-