Зерно з балтійським присмаком, «Рамштайн» в Гаазі та Байден у пошуках нафти

Зерно з балтійським присмаком, «Рамштайн» в Гаазі та Байден у пошуках нафти

Три події світу
Укрінформ
Обговорення долі українського зерна вийшло на фінішну пряму, як стверджують учасники консультацій у Стамбулі. 

Представники 45 країн у Гаазі домовилися розслідувати воєнні злочини росії в Україні. Джозеф Байден здійснив неоднозначне близькосхідне турне. путін вирішив роздавати українцям російські паспорти від пуза віялом.

13 липня у Стамбулі військові делегації України, Туреччини та росії провели за участі представників ООН обговорення перспектив створення морських коридорів для вивезення українського зерна. Хоча маркетинговий рік на зерновому ринку розпочався лише 1 липня, низка країн Африки розраховує на українське збіжжя. Остаточно відлагодити експортний механізм в умовах повномасштабної війни поки не вдалося, переговори продовжаться цього тижня. Лунають припущення, що послаблення Європейською Комісією вимог до транзиту товарів на територію Калінінградської області може бути частиною домовленостей з росією. Яка, у свою чергу, гостро зацікавлена у тому, щоб витіснити Україну зі світового ринку зерна. Тому не варто забувати, що війна – це не лише бойові дії, але і протистояння економік, прагнення завдати максимальної шкоди супротивнику. Вже 14 липня рашисти завдали варварського ракетного удару по Вінниці, намагаючись підвищити ставки у переговорах.

Представники 45 країн у Гаазі в межах Ukraine Accountability Conference домовилися координувати розслідування воєнних злочинів росії в Україні. Масштаб цих злодіянь дозволяє говорити про державну політику дегуманізації українців, яка буяє на території Російської Федерації. Поява такого міжнародно-правового «Рамштайну» дозволить не лише покарати злочинців у одностроях російської армії, але і дати оцінки керівникам держави, що спрямували їх в Україну.

Джозеф Байден здійснив близькосхідне турне – своєрідну обов’язкову програму для кожного американського президента. Близький Схід для США був і залишається пріоритетним регіоном, тому геть не дивно, що Байден пообіцяв «не допустити утворення вакууму», який могли б заповнити росія, Китай чи Іран. Єрусалимська декларація з питань безпеки, яку підписали Джозеф Байден та Яїл Лапід – очевидний крок підтримки Ізраїлю, який перебуває у тривалій внутрішньополітичній турбулентності. Символічною виявилася і зустріч президента США з керівником Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом. Переговори Джозефа Байдена з саудівським принцом Мохаммедом бін Салманом викликали неоднозначну реакцію у США, адже того вважають замовником вбивства журналіста Джамаля Хашоггі восени 2018 року. Проте Байдену вкрай потрібне збільшення присутності саудівської нафти на світовому ринку, тому і довелося йти на компроміси.

P.S. Рішення владіміра путіна про спрощений порядок надання російського громадянства всім бажаючим громадянам України є логічним продовженням політики із захоплення української території. Потужність репресивного апарату на окупованих територіях дозволяє кремлівському диктатору сподіватися на збільшення кількості бажаючих отримати документи з двоголовим орлом на обкладинці. Наразі можна стверджувати про масові вивезення та депортації українських громадян до росії.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-