Пітер Стано, речник ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики
Вся інформація від росії щодо «контрабанди зброї» з України є масованою пропагандою і брехнею
14.07.2022 10:34

У певних західних ЗМІ з’явилися спекулятивні припущення про, мовляв, «занепокоєння» ЄС і НАТО нібито «можливістю контрабанди» зброї, що постачається в Україну західними партнерами для реалізації права України на самооборону проти прямого військового вторгнення з боку російської федерації.

Оскільки інформаційна політика обох структур не передбачає коментарі стосовно подібних припущень та спекуляцій у пресі або у висловах третіх осіб, Укрінформ прямо звернувся до ЄС і НАТО з проханням розповісти, наскільки надійним є контроль з їх боку за використанням зброї та іншого військового обладнання, що постачається в Україну, та чи є в них підстави для занепокоєння щодо подальшого використання такої зброї.

На цей час ми отримали відповідь від речника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітера Стано.

ЄС ПОСТАЧАЄ ЗБРОЮ ДЛЯ ПОТРЕБ І ВИКОРИСТАННЯ ЗСУ

- До початку російського вторгнення за допомогою офіційних структур США та ЄС в Україні була створена жорстка система експортного контролю щодо зброї. На ваш погляд, чи зберіглася вона зараз, в умовах війни?

- Наразі Україна бореться проти ворожої, невиправданої та неспровокованої агресії з боку Росії та потребує зброї, щоб захистити свій народ. ЄС фінансує поставки зброї на основі потреб армії України та для використання Збройними Силами України.

Ми встановили механізм моніторингу і контролю за тим, щоб обладнання, яке надається країнами-членами ЄС, використовувалося для цих заявлених цілей. Наша допомога є об’єктом жорсткого контролю та захисних заходів, у тому числі в той час, коли вона вже була поставлена. Це включає моніторинг використання такого обладнання з урахуванням міжнародних норм щодо дотримання прав людини та гуманітарного права, а також можливість регулярного інформування та/або перевірки на місцях поточного стану цього обладнання, коли це є необхідним, і коли це дозволяють зробити умови, що склалися.

КОНТРОЛЬ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ЗБРОЇ ВІД ЄС ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПІД ЧАС ДОСТАВКИ ТА ПІСЛЯ ЇЇ ЗАВЕРШЕННЯ

- Чи інформують офіційні структури України у сфері безпеки й оборони своїх іноземних партнерів та ЄС про використання зброї та про її подальше переміщення?

- Порядок контролю за переміщенням обладнання, що постачається з використанням Європейського фонду миру (European Peace Facility), забезпечується в ході всього процесу поставки та після його завершення. Це відбувається у співробітництві зі Збройними Силами України зараз та з огляду на тривалу перспективу. Україна зобов’язалася не передавати ці елементи для будь-якого іншого використання, окрім використання Збройними Силами, які офіційно визнаються Європейським Союзом, та не здійснювати їх реекспорт у інші країни. 

ЄС НЕ МАЄ ПІДСТАВ НЕ ДОВІРЯТИ УРЯДУ УКРАЇНИ

- Чи мають НАТО і ЄС будь-які підстави не довіряти Уряду України у поводженні зі зброєю, що Україна отримує від Заходу?

- Ми можемо говорити лише від імені ЄС, а не НАТО, і наша відповідь є простою – ні. Ми не маємо причин не довіряти Уряду України, який веде боротьбу, щоб захистити свою країну та народ України від жорстокої агресії.

ПРОЦЕС ПОСТАЧАННЯ ЗАХІДНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ Є НАСТІЛЬКИ ПРОЗОРИМ, НАСКІЛЬКИ ДОЗВОЛЯЄ БЕЗПЕКОВА СИТУАЦІЯ

- Чи може бути забезпечена більша прозорість щодо західної військової допомоги для України та щодо шляхів її транспортування або постачання?

- Цей процес є настільки прозорим, наскільки це дозволяє поточна ситуація. Не будемо забувати, що зброя, яка постачається в Україну, є потенційною ціллю для ворожих дій з боку російського агресора. Але відповідна інформація про суть поставок, які здійснюються завдяки фондам ЄС, відображена у рішеннях Ради ЄС. З очевидних причин ми не коментуємо оперативні деталі, що стосуються постачання такого обладнання.

РОСІЯ МАСОВАНО БРЕШЕ, ЩОБ ВИПРАВДАТИ СВОЮ АГРЕСІЮ ПРОТИ УКРАЇНИ ТА ЗІРВАТИ ПОСТАЧАННЯ ЗАХІДНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

- Наскільки активною є російська пропаганда, щоб підірвати військову допомогу від ЄС і НАТО для України, і з якої причини ця пропаганда, певною мірою, набула більшої інтенсивності в останні дні?

- Ми не можемо говорити за НАТО, але, з точки зору ЄС, російська пропаганда та дезінформація здійснює такі спроби дуже регулярно й масовано. Фактично, вся інформація, що виходить із Кремля або від міністерства оборони або міністерства закордонних справ (росії – ред.), є такою масованою пропагандою та звичайною брехнею. Паралельно із веденням збройної агресії проти України, росія започаткувала інтенсивну кампанію дезінформації, що спрямована проти України, проти ЄС і НАТО, намагаючись виправдати свою злочинну атаку на Україну, ввести в оману громадську думку по всьому світу та маніпулювати фактами з початку цієї агресії. 

Дмитро Шкурко, Брюссель

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-