Тести на емпатію, катапультований Джонсон та путін на межі

Тести на емпатію, катапультований Джонсон та путін на межі

Три події світу
Укрінформ
Конференція в Лугано з питань відновлення України та підвищена активність американської конгресвумен Вікторії Спартц стали тестами на емпатію Заходу до ситуації в Україні

Бориса Джонсона обставини змусили оголосити про відставку всього за місяць після отримання вотуму довіри від власних однопартійців. путін знову публічно включив «пітерського гопника».

Обговорення перспектив відновлення України в швейцарському Лугано продемонструвало значний рівень готовності ЄС брати участь у цьому непростому процесі. Проте розраховувати на атракціон небачених щедрот українській владі однозначно не варто, тому і підготуватися до презентації потреб було не зайвим. Очевидно, що заявлена сума у 750 мільярдів доларів/євро не з’явиться одномоментно, а реальний процес відновлення України може розпочатися лише після завершення бойових дій. Фіннасування у майже 2 мільярди доларів, яке прем’єр Денис Шмигаль безпосередньо привіз з Лугано, бентежать уяву пересічних громадян, але не спроможні суттєво покращити ситуацію в Україні.

Вікторія Спартц / Фото: GETTY IMAGES
Вікторія Спартц / Фото: GETTY IMAGES

Представниця республіканців Вікторія Спартц (перша конгресвумен, яка народилася в Україні та згодом стала членкинею Палати представників) публічно продемонструвала рішучість посилити контроль над різними видами допомоги, які надаються Україні Сполученими Штатами. Спартц має, з одного боку, зрозумілі сантименти до України, з іншого – їй бракує знань про ситуацію в нашій країні. Проте згадка нею про дует Єрмак/Татаров перетворила елемент передвиборчої кампанії у США на частину міждержавного порядку денного. І тут від України та її представників знадобляться чимало стратегічного бачення та делікатності.

Фото: news.sky.com
Фото: news.sky.com

Улюбленець українців Борис Джонсон був змушений подати у відставку. Формальним приводом стало просування ним на посаду заступника партійного «батога» Кріса Пінчера, який відзначився участю у гучному сексуальному скандалі. Однак це – далеко не головна причина для катапультування Джонсона, куди більш вагомими причинами виглядають економічні проблеми Об’єднаного Королівства. Отримавши всього місяць тому вотум довіри від однопартійців, Джонсон був змушений подати у відставку, аби не спровокувати дочасні парламентські вибори, які торі могли б програти. Стосовно підтримки України – курс Лондона, як видається, залишиться незмінним, проте позбавиться певної ексцентричності. Вже після оголошення про відставку Джонсона було оголошено про початок підготовки 10 тисяч українських військових на британських полігонах.

владімір путін під час зустрічі з лідерами думських фракцій видав промову, яка більше нагадує описане Кіплінгом спілкування удава Каа з бандерлогами, хіба що останні (з огляду на коронавірусні обмеження) не наважувалися наблизитися ближче. Президент росії не лише видав порцію звинувачень на адресу Заходу, але і запевнив, що в «Україні ми всерйоз нічого не починали». путінський цинізм вже давно увійшов до підручників, тому дивувати він нікого не повинен. Куди цікавішими виглядають спроби «асиметричного примусу України до переговорів», які розгортає кремль. Без шансів на втілення в життя.

P.S. Показовим стало перебування міністра закордонних справ росії сєргєя лаврова на зустрічі G-20 на Балі. Значна частина його колег відмовилася і від спільної вечері, і навіть від спільного фотографування за участі керівника російської дипломатії. Тому лаврову довелося алюром три хрести чвалати до москви.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-