Європа перебуває у центрі спалаху мавпячої віспи - ВООЗ

Європа перебуває у центрі спалаху мавпячої віспи - ВООЗ

Укрінформ
Захворюваність на вірус мавпячої віспи в Європі сягає близько 90 відсотків від загального числа випадків у світі, і їх зафіксовано в 31 країні Європейського континенту.

Такі дані оприлюднив наприкінці тижня регіональний директор ВООЗ по Європі Ганс Клюге в заяві, розміщеній на вебсторінці Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Сьогодні я ще раз закликаю уряди та громадянське суспільство активізувати зусилля... для запобігання поширенню мавпячої віспи». Необхідні термінові й скоординовані дії, якщо ми хочемо зупинити процес поширення цієї хвороби», - йдеться  у заяві.

Клюге зазначив, що на сьогодні в Європі немає повідомлень про смертельні випадки від цієї недуги.

Читайте також: Загроза мавпячої віспи: у США відкрили Центр екстреної допомоги

«Здебільшого захворювання проявляється висипом, а приблизно у трьох із чотирьох заражених відзначаються такі симптоми, як лихоманка, втома, біль у м'язах, блювота, діарея, біль у горлі або головний біль», - зазначив він.

Клюге підкреслив, що Європа нині перебуває в центрі спалаху, і ризик зараження залишається високим.

«Тут просто немає місця для самозаспокоєння, особливо в Європейському регіоні, де спостерігається спалах, який швидко розвивається, і з кожною годиною, днем і тижнем хвороба поширюється на раніше не вражені нею місця», - сказав він.

Водночас ВООЗ не розглядає нинішній спалах надзвичайною ситуацією, хоча найближчим часом може переглянути свою позицію, додав він.

Читайте також: Дослідники встановили походження вірусу мавпячої віспи - NYT

На сьогодні в Африці зареєстровано близько 1800 випадків зараження, з них понад 70 – смертельні, що пояснюється відсутністю щеплення від віспи, яке захищає і від нового вірусу.

За даними ВООЗ, більшість випадків зараження спостерігалася серед молодих чоловіків, які мають статеві контакти з іншими чоловіками, переважно в міських районах. При цьому зазначається, що хвороба поширюється при тісному контакті, статевий шлях інфікування ще потребує дослідження.

Однак цей фактор, за словами Крюге, подекуди перешкоджає хворим звертатися по медичну допомогу.

Фото: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-