Популярний Київ, мільярд від Байдена та шабаш у петербурзі

Популярний Київ, мільярд від Байдена та шабаш у петербурзі

Три події світу
Укрінформ
Сузір’я європейських політиків відвідало Київ – квартетом та сольно 

Європейська Комісія рекомендувала надати Україні та Молдові статус кандидата у члени ЄС, попросивши почекати Грузію. Джозеф Байден оголосив про чергову порцію допомоги Україні. У рідному місті путіна пройшов пропагандистський шабаш під виглядом економічного форуму.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Тривала дискусія про візит лідерів Німеччини, Франції та Італії до України знайшла несподівану розв’язку. Шольц, Макрон та Драгі не лише прибули до Києва, але і прихопили з собою президента Румунії Клауса Йоганніса. З огляду на інтенсивність припущень про характер візиту та просування думки про «путінферштеїнг» представників старої Європи, російські спецслужби не будуть відсторонено спостерігати за зближенням України та ЄС. Візит квартету європейських лідерів до Ірпеня, як видається, позитивно вплинув на тональність перемовин, хоча німецька преса написала, що за зачиненими дверима євроквартет радив Володимиру Зеленському відновити переговори з росією. Щоправда, у публічній площині дати подібну рекомендацію ніхто з візитерів не наважився.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Слідом за групою колег до Києва прилетів Борис Джонсон. Напередодні свого 58-річчя харизматичний британський прем’єр пообіцяв і надалі підтримувати Україну, анонсувавши курси підготовки українських військових. Джонсон справляє враження «свого хлопця», тоді як з-за океану також звучать не лише слова підтримки, але і виділяються кошти та відправляється важке озброєння. Мабуть, не такими швидкими темпами, як цього хочеться в Україні, проте підтримка адміністрації Байдена є відчутною.

Фото: twitter
Фото: twitter

Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн 17 червня оголосила, що ЄК рекомендує надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, Грузію ж у Брюсселі просять почекати попри контраверсійні та гучні заяви прем’єра Іраклія Гарібашвілі. Остаточне рішення цього тижня ухвалюватимуть лідери Європейського Союзу, однак варто зауважити наявність механізму відкликання кандидатського статусу в разі відсутності перетворень, які кандидатам необхідно провести до вступу до Євросоюзу. Організована минулої неділі партією «Шор» у Кишиневі та інших містах Молдови  акція протесту проти Маї Санду свідчить, що шлях євроінтеграції легким не буде.

Ювілейний XXV економічний форум у петербурзі виявився підпорядкованим геополітичній доцільності. путін перетворив його трибуну на місце звинувачень на адресу Заходу, імітації непохитності росії та оббріхування України. лавров заявив кореспонденту Бі-Бі-Сі Стіву Розенбергу, що росія не нападала на Україну, а лише «захищає росіян на Донбасі». Хедлайнерами зібрання стали кремлівські маріонетки пушилін та пасєчник. Мабуть, лише президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв вибився з загальної тональності Петербурзького шабашу, наголосивши, що Казахстан не визнає так звані днр та лнр. Як, зрештою, практично весь світ.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-