Захоплення танкерів: Греція звинуватила Іран у піратстві

Захоплення танкерів: Греція звинуватила Іран у піратстві

Заява
Укрінформ
Греція вважає, що захоплення Іраном двох танкерів у Перській затоці рівнозначне актам піратства.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву МЗС Греції.

«Вищезгадані дії (захоплення танкерів - ред.), по суті, рівносильні актам піратства. Генеральний секретар (МЗС Греції Фемістокліс Деміріс - ред.) рішуче засудив ці дії, які суперечать фундаментальним нормам міжнародного права та міжнародного судноплавства», - йдеться в заяві міністерства.

У зв’язку із захопленням танкерів посла Ірану було викликано до МЗС Греції, йому висловили протест.

Деміріс закликав негайно звільнити кораблі й екіпажі та підкреслив, що ці дії особливо негативно вплинуть на двосторонні відносини, а також на відносини ЄС та Ірану.

Читайте також: росія дедалі більше наближається до сценарію розвитку санкційного «друга» – Ірану

У заяві МЗС вказується, що танкер Delta Poseidon під грецьким прапором ішов у міжнародних водах Перської затоки на відстані 22 морські милі від узбережжя. На його борт приземлився вертоліт ВМС Ірану, озброєні люди захопили в полон екіпаж, у тому числі двох громадян Греції. Подібний інцидент стався поблизу узбережжя Ірану на іншому судні під грецьким прапором, на борту якого - семеро громадян Греції.

Влада Греції також закликала громадян уникати поїздок в Іран і рекомендувала кораблям під грецьким прапором виконувати інструкції міністерства морських справ та острівної політики, з яким МЗС перебуває у тісній координації.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Корпус вартових ісламської революції Ірану захопив два грецькі нафтові танкери у Перській затоці. 

Читайте також: Греція арештувала російський нафтовий танкер

Раніше США конфіскували іранську нафту, що зберігалася на російському судні поблизу грецького острова Евбея в Егейському морі. Судно було тимчасово затримане грецькою владою ще 15 квітня, коли стало на якір біля порту Карістос. На той час воно прямувало під російським прапором і на борту було 19 росіян - членів екіпажу.

25 травня Сполучені Штати заявили, що російська влада і державні компанії допомагають іранському Корпусу вартових ісламської революції займатися контрабандою нафти та відмивати кошти, через що вирішено запровадити санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-