Євроатлантичне передчуття, розшарований Кремль та Макрон у пошуках себе

Євроатлантичне передчуття, розшарований Кремль та Макрон у пошуках себе

Три події світу
Укрінформ
Фінляндія та Швеція заявили про прагнення стати членами НАТО. Виступ Путіна 9 травня не виправдав  поганих очікувань, а заяви Медвєдєва стає звучать кумедно 

Спроби Еммануеля Макрона стати загальноєвропейським лідером викликають сум. Світлана Тихановська здивувала українців.

Фінляндія та Швеція оголосили про намір стати членами НАТО. Очевидно, питання буде розглянути на саміті Альянсу у червні 2022 року, проте вже сьогодні проти залучення нових членів виступила Туреччина. Реджеп Ердоган продовжує складну геополітичну гру, і заява про неготовність бачити Фінляндію та Швецію у складі НАТО – один з її компонентів. Натомість зауважу, що в разі позитивного рішення довжина сухопутного кордону між НАТО та РФ виросте вдвічі, а відстань до рідного міста Владіміра Путіна складе менше 200 кілометрів. Рішення Гельсінкі та Стокгольма не лише надає нового звучання терміну «фінляндизація», але і суттєво змінює акценти мему «Путін всіх переграв».

Виступ російського президента 9 травня очікували з тривогою, проте святкування рашистами дня перемоги над нацизмом цього разу не обійшлося без елементів балагану. Публічні псевдоісторичні екскурси Путіна лише нагадують про його КДБістське минуле, а заяви його колишнього напарника Дмітрія Медведєва нагадують триб’юти Жириновського. Жодного іноземного лідера не було 9 травня на Червоній площі, як і не було там підрозділів російської морської піхоти. Дивно, що організатори параду не здогадалися долучити до парадних розрахунків макет у натуральну величину ракетного крейсера «Москва».

Еммануель Макрон початок власної другої президентської каденції позначив пропозицією створити новий формат європейської співпраці, який дозволяв би долучитися до діалогу з континентальних проблем Великій Британії та Україні, які не є членами ЄС. Для кращого розуміння ініціативи Макрона необхідно відповісти на два запитання. Перше: чи поширюється вона на Туреччину, яка десятки років не може отримати згоди ЄС на свій вступ. Друге: чи є у цьому форматі місце для Росії? У передчутті проблем у внутрішній політиці, які можуть спричинити парламентські вибори, які пройдуть у Франції 12 та 19 червня, Еммануель Макрон намагається набрати бали у зовнішній політиці. Поки виходить непереконливо.

Фото: Arturas Morozovas / Getty Images
Фото: Getty Images

P.S. Символ білоруської опозиції Світлана Тихановська здивувала багатьох українців заявою про активну участь білорусів у припиненні наступу рашистських військ на Київ. Мовляв, ті почували себе некомфортно на території Білорусі. Справді, на залізниці сусідньої держави були спроби «рейкової війни», у складі ЗСУ воює добровольчий батальйон імені Кастуся Калиновського, проте лукашенківська Білорусь виявилася для агресора надійною тиловою базою. І в Україні добре знають про це.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-