Турботливий Мішель, торги Орбана та гнучкий Лукашенко

Турботливий Мішель, торги Орбана та гнучкий Лукашенко

Три події світу
Укрінформ
Голова Європейської Ради Шарль Мішель став модератором допомоги Україні. 

Угорщина продовжує гальмувати запровадження ЄС ембарго на купівлю нафти у Росії. Лукашенко шукав себе у інтерв’ю Associated Press.

Російсько-українська війна триває, протистояння не стало менш запеклим протягом останніх тижнів. Проте спостерігається помітна кристалізація позиції Європейського Союзу щодо допомоги нашій Україні. На конференції донорів України, яка пройшла у Варшаві минулого тижня, було оголошено про зібрані 6,5 мільярдів доларів для допомоги нашій державі. Камертоном цього процесу послідовно виступає голова Європейської Ради Шарль Мішель. До речі, він наголосив на доцільності уможливлення конфіскації російських активів та їх спрямування на відновлення України. Зауважу, що ця ідея поступово  набирає підтримки у істеблішменті Старого Світу.

Проте не все з питанням протидії Росії є прозорим та однозначним. Посли ЄС протягом тривалого часу не можуть узгодити параметри шостого санкційного пакету проти Росії, який повинен включати в себе ембарго на купівлю нафти у країни-агресора. Її продаж зараз відіграє надзвичайно важливу роль у поповненні федерального бюджету. Власну окрему позицію послідовно демонструє Угорщина, наголошуючи на можливому колапсі власної економіки. Як тут не пригадати січневий візит Віктора Орбана до Москви та зміцнення ним позицій місяць тому за наслідками парламентських виборів. Тому позиції партії «ФІДЕС» є достатньо стійкими, а колегам з Європейської Ради доведеться шукати нові аргументи для переконання Орбана.

Тим часом Олександр Лукашенко шукає можливості для діалогу з Заходом, хоча Путін надійно тримає його за ошийник, навіть не за налигач. У інтерв’ю Associated Press самопризначений президент Білорусі примудрився змішати небажання брати участь у «спеціальній військовій операції» з «британцями в Бучі», запевнити, що припинити війну Росії в Україні може Вашингтон та постійно наголошувати на власній миролюбності. Схоже, Лукашенко щиро сподівається, що йому вдасться виконати фокуси 2014 року, переконавши Захід у власній спроможності до діалогу. Дарма.

P.S. Минулого тижня представники США, Великої Британії, Німеччини та Польщі заявили, що не визнають змін кордонів у Європі внаслідок російсько-української війни. Окремо на цьому наголосили Джозеф Байден та Олаф Шольц, і це означає, що боротьба України за відновлення власної територіальної цілісності отримала новий потужний імпульс.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-