Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Українська бандура лунає Угорщиною

Українська бандура лунає Угорщиною

Укрінформ
Українці захищають Україну – хто зі зброєю в руках, хто з хірургічним скальпелем у шпиталі, хто за кермом евакуаційного автобусу.

А колектив Національної заслуженої капели бандуристів України ім.Г.І.Майбороди з бандурою. Та чудовими українськими піснями.

Два благодійних концерти капели «З Україною в серці» відбулися на минулих вихідних в одному з найстаріших міст країни  Веспремі та Будапешті. Їх відвідали не тільки українці, які мешкають в Угорщині та евакуювалися сюди, але й угорські громадяни.

Саме тому, організатори концертів (про них нижче) використали їх для того, щоб донести правду про роССійську агресію, жертви українців, які захищають не тільки свою Батьківщину, але й Угорщину, Європу від руССьких вбивць.

Посол України в Угорщині Любов Непоп та керівник Товариства української культури Ярослави Хортяні  розповіли про те, що таке війна в Україні, про жертви та перемоги українців. Їхні розповіді відкрили багатьом угорцям правду про російську агресію проти України, яка триває не так далеко від них. Бачив, як для багатьох угорських відвідувачі концерту це було справжнім відкриттям, яке шокує. І вони з жахом слухали правду про звірства руССьких варварів та з повагою про героїзм наших воїнів.  

фото Вікторіі Гейгер
Фото: Вікторія Гейгер

А потім слухали українські пісні - відомі українські, патріотичні твори визвольної боротьби, а також улюблені сучасні. Глядачі з радістю приєднувалися до виконання деяких з них. Не втримувалися і угорські глядачі та навіть іноземні дипломати. Іноді у багатьох були сльози в очах, яких не соромилися.

Адже ці пісні несуть гени українського кобзарства та козацтва, що притаманні нашому народу, який не дивлячись на безуспішні намагання різних загарбників знищити свободу та волю українців, тільки загартувався та зміцнів й дає сьогодні відсіч роССійському фашизму.

Після концертів було зібрано понад 7000 євро для допомоги Збройним силам України. Крім того, почався збір підписів під зверненням до місцевої влади щодо заборони автопробігу роССійських мешканців Будапешту на початку травня.

І декілька слів про організаторів.

Безумовно, що основними з них були Посольство України, товариства української культури в Угорщині, органи самоврядування українців Будапешта та району Ференцварош. Вони за декілька днів забезпечили безкоштовне розміщення виконавців та їх годування. Але без допомоги органів влади Веспрему та району Ференцварош Будапешту, спонсорів від готелю  MERCURE Budapest Castle Hill та  ресторану Ukrán Udvar проведення концертів було б проблематичним.  До того ж така допомога від угорців сьогодні є дуже важливою і вона демонструє їхню підтримку боротьбі українського народу проти загарбників.

І ця підтримка постійно поширюється. Наприклад, завдяки роботі Посольства України деякі оператори ввели в пакети кабельних мереж Угорщини два українських телеканалу. Зокрема, провайдер кабельного телебачення "Telecom" у Будапешті вже транслює телеканали «Україна-24» та «1+1», які є учасниками цілодобового новинного телемарафону України. Крім того, почалася трансляція дитячих та освітніх програм українською мовами.

Ну а українські бандуристи завоювали ще більше друзів в Угорщині, які підтримувати боротьбу України за свободу. Слава Україні!

Володимир Цибульник

Фото: Вікторія Гейгер

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-