Подвійний ляпас для путіна, випробування геноцидом та НАТО на порозі розширення

Подвійний ляпас для путіна, випробування геноцидом та НАТО на порозі розширення

Три події світу
Укрінформ
Потоплення флагману ЧФ рф ракетного крейсеру «Москва» та затримання Віктора Медведчука стали подвійним ляпасом для путіна. 

Потоплення флагману ЧФ рф ракетного крейсеру «Москва» та затримання Віктора Медведчука стали подвійним ляпасом для путіна. Різанина в Бучі та інші воєнні злочини російських військових змушують світових лідерів визначатися зі своїм ставленням до них. Швеція та Фінляндія рішуче наближаються до членства у НАТО. Франк-Вальтер Штайнмаєр виявився небажаним гостем в Україні.

Минулого тижня ЗСУ досягли найбільш показового успіху у російсько-українській війні: у Чорному морі двома протикорабельними ракетами «Нептун» українського виробництва було потоплено ракетний крейсер «Москва». Флагман ЧФ рф, «вбивця авіаносців» виявився беззахисним проти вправного дуплету українських військових. росія не лише втратила один з найпотужніших своїх кораблів, але і суттєво послабила власні позиції у Чорноморському басейні, чим суттєво потішила НАТО. Мабуть, саме тому крейсер «Варяг» під Андріївським прапором зараз перебуває у Середземному морі.

Затримання кума путіна, одного з лідерів «ОПЗЖ» Віктора Медведчука стало ще одним неприємним сюрпризом для росії. Зникнення політика на початку російсько-української війни виглядало дивним, проте СБУ вдалося його затримати. Після арешту Медведчука його дружина Оксана Марченко влаштувала перфоманс у стилістиці пізнього Януковича, закликаючи до звільнення чоловіка.

Проте світових лідерів набагато більше хвилювали доля не Медведчука, а долі сотень жертв воєнних злочинів російських окупантів на Київщині. Еммануель Макрон відмовився назвати ці злочини «геноцидом», очевидно, думаючи про другий тур президентських виборів. Достатньо несподівано заявив про геноцид в Україні Дональд Трамп, після чого Джозефу Байдену довелося припустити можливість свого візиту в Україну. Геноцидом назвав дії росіян і канадський прем’єр Джастін Трюдо.

Якщо путін вторгненням в Україну мав на меті зупинити процес розширення НАТО, то йому це не вдалося. Ба більше: Фінляндія та Швеція декларують готовність вже протягом ближчих тижнів стати членами Альянсу. Схоже, на позицію Гельсінкі та Стокгольму суттєво вплинули звірства російських окупантів в Україні. Експерти прогнозують після приєднання двох нових членів збільшення вдвічі довжини сухопутного кордону НАТО з росією та посилення північноатлантичної військово-морської присутності у Балтиці.

p.s. Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виявився небажаним гостем в Україні попри його останні заяви з жорстким осудом дій кремля та пропозицією створити міжнародний трибунал для суду над путіним та лавровим. Проте в офісі Зеленського, де у жовтні 2019 року приймали сумнозвісну «формулу Штайнмаєра», вирішили продемонструвати раніше не розтрачену принциповість. Парадоксально, але демарш стосовно Штайнмаєра співпав у часі з рішенням «світлофорної коаліції» про постачання важкого озброєння Україні.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-