Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ruszki hazа!

Ruszki hazа!

Укрінформ
«Руські додому!» Таке гасло, як в 1956 році, знову лунав у неділю на центральних вулицях Будапешту.

Тоді, восени 1956 року, революційний Будапешт почав під цим гаслом боротьбу з російськими окупантами. А в неділю 2022 року мешканці знову його почули вже від декількох сотень українців, у тому числі і тих, кому це чудове місто дало притулок  - українських біженців.

Було приємно бачити серед нашого жовто-блакитного прапору й угорський триколор, який несли угорські друзі України.

Захід, який був присвячений пам’яті жертвам Бучі, Гостомеля, Ворзеля, Маріуполя та інших зруйнованих міст України, був організований двома товариствами українців в Угорщині - Товариством української культури Угорщини та Єдність.   

Начався він біля будівлі парламенту країни, де була влаштована фотовиставка. Мешканці міста та туристи могли побачити, що означає «руській світ», що він несе Україні. І не тільки…

Потім колона з українськими прапорами (було і декілька угорських), плакатами та фотокартками жертв путіна та його поплічників  центральними вулицями Будапешта та в центрі, де багато було не тільки угорців, але й іноземних туристів. Учасники ходи створили живий ланцюг, де кожний тримав або прапор, або плакат, або фотокартки жертв та зруйнованих міст

Лунали речовки щодо кремлівського диктатора, російський корабель та інші. Всі угорці, почувши  Ruszki hazаk! зупинялися та починали уважно дивитися на фотографії жертв російського варварства. Та питати – що це, де це, коли було. В засобах масової інформації країни замало інформації про війну в сусіда.

Чимало і іноземних туристів, які підходили до учасників «ланцюгу» також з дивуванням перепрошували – невже це в Україні? Невже сьогодні? Невже це справа путіна? Та були шоковані відповідями – Так. Так. Так.

Не обійшлося і без провокаторів, такої собі «путінської бабці» на угорський манер, яка кричала, що це все брехня та інсценівка. Але українці не реагували на неї, а поліція попросила відійти від дозволеного мерією Будапешта мітингу.

До речі, на красивій будівлі мерії до цього часу біля прапору міста сяє прапор України.

Кожний на своєму місці веде свою війну. Такі події можна вважати тактичними перемогами на російськими загарбниками. Але треба готуватися до нових боїв. Адже менше місяця залишилося до 9 травня. Не має сумніву, шо путінські фашисти намагатиметься «захопити» пам’ятники радянським воїнам, які звільняли європейські столиці німецьких фашистів. Треба вже думати, як не дати їм це зробити. Як путіну с поплічниками не віддати пам’ять.   Та відправити їх додому.

Ruszki hazа! Росіяни додому!

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-