Як українці отримують тимчасовий притулок у Франції

Як українці отримують тимчасовий притулок у Франції

Репортаж
Укрінформ
Укрінформ навідався у центр первинного прийому українських біженців у Страсбурзі

Франція приймає українців, які рятуються від війни з Росією. Сказала, що прийме 100 тисяч. І десятки тисяч вже є. Як дістатися? Що обіцяють? Де селять і чи годують? Які враження від прийому? Укрінформ спілкувався з біженцями і працівниками центру первинного прийому шукачів притулку з України у Страсбурзі.

На вході до центру первинного прийому українців у Страсбурзі

На вході до центру первинного прийому

українців у Страсбурзі

НА ВАС ЧЕКАЮТЬ

Франція – одна з найзаможніших країн ЄС, і багато хто з українців, хто виїхав через війну, обирає її для тимчасового перебування саме за цим критерієм. Хтось приїздить саме сюди, тому що тут є родичі або друзі. А хтось, приїхавши до родичів і друзів, навпаки вирішує звідси поїхати.

На одній із центральних площ міста у будинку муніципалітету з величезною залою розмістився центр прийому та попередньої реєстрації прибулих із України. Ще донедавна тут був розташований головний міський Covid-центр, де робили тести, щеплення, оформлювали довідки і сертифікати. Але як тема російської війни проти України витіснила тему ковіду з інформаційного поля Франції, так само сталося і у житті.

Тепер підхід до будівлі огороджений металевими конструкціями, поза ними над трьома рядами стільців, де збирається черга, від дощу і сонця натягнуті тенти. Спеціальна охорона перевіряє наявність українських паспортів перед тим, як дозволити зайняти місце під тентом, щоб далі потрапити всередину. Обов’язково є волонтер, який дає пам’ятку з інформацією про центр і порадами щодо перших кроків. Велику допомогу надає місцева Асоціація PromoUkraїna.

До речі, про волонтерів. Вони дуже допомагають, особливо з перекладом. Це буде й українка з діаспори, і студентка з Мінська, і поважного віку французька алжирка, яка вивчила російську в молодості в радянському університеті. А поки ми розмовляли з тими у черзі, хто не проти спілкуватися, підійшла пара французів, де жінка говорила російською. Вони прийшли сюди вперше – пропонувати свою допомогу. 

Центр працює щоденно, зазначено, що з 9-ї до 12-ї та з 14-ї до 17-ї. Але як довелося побачити на власні очі, і під час перерви, і після 17-ї людей приймали.

Українцям дістатися Франції — як і будь-якої іншої країни Європи — зараз не дуже складно, якщо український кордон вже перетнутий. Майже у всіх країнах проїзд залізницею для українських громадян є безкоштовним.

У невеличкій черзі з 10 осіб розговорилися з жінкою з Дніпра, яка розповіла, що зі Львова волонтери автобусом відправили її до польського  Пшемишля. А там на вокзалі вона у касі показала український паспорт і сказала, що їй до Страсбурга, бо сюди вже прибули знайомі. Отримала безкоштовний квиток, у якому детально були розписані всі подальші пересадки – лишень встигай з потяга на потяг пересісти. Вона дуже вдячна всім волонтерам, які допомагали на вокзалах.

Інша жінка приїхала у Страсбург до сестри. Але сидячи тут у черзі, вже вкотре поперед себе пропускає інших – вона ніяк не наважиться на рішення залишитися саме у Франції, попри наявність близької родички. Говорить, що не зможе вивчити мову – а без цього як? Все згадує розмову з чеськими волонтерами, які радили їхати в їхню країну. На користь Чехії жінка говорить про близькість української і чеської мов, “лише алфавіт латинський”. А ще говорить, що дуже хоче повернутися додому в Україну. І знов пропускає поперед себе родину з дитячим візочком.

Родин із дітьми багато. Часто з чоловіками. Чоловіки спілкуватися не налаштовані.

Як повідомили працівники центру, в день через їхній прийом та реєстрацію проходять близько ста наших людей і сімей.

Після 20 хвилин очікування у черзі заходимо всередину.

ЯК ЗУСТРІЧАЮТЬ УКРАЇНЦІВ?

Реєстрація в центрі – це перший етап оформлення статусу тимчасового притулку.  Представник префектури перевіряє український паспорт і переконується, що людина виїхала з України не раніше 24 лютого 2022 року. Зазначена дата виїзду — умова, яка надає право на тимчасовий притулок.

Формуляри для префектури
Формуляри для префектури

Пройшовши перевірку паспорту, українці заповнюють формуляр, реєструються в загальній базі та отримують запрошення у визначену дату і час на прийом у префектуру, де й буде остаточно вирішуватися питання про надання українському біженцю тимчасового притулку у Франції. Станом на зараз очікування між попередньою реєстрацією у центрі та призначеним рандеву в префектурі — два тижні.

Але… У ці два тижні ви вже не залишитися ні без даху над головою, ні без їжі, ні без медичної допомоги – і все це безкоштовно. Ви навіть отримаєте змогу майже безкоштовного проїзду в міському транспорті Страсбурга, заплативши 5,8 євро за місяць, тоді як лише одна поїздка протягом години коштує 1,8 євро.

Усіма цими питаннями опікується асоціація Foyer Notre-Dame. До її працівників вже своя, трохи довша черга, оскільки тут проводять співбесіди, під час яких разом з офіційними перекладачами з’ясовуються конкретні потреби прохачів допомоги.

Якщо вам нема де зупинитися, Notre-Dame надасть вам термінове житло, в якому організоване триразове харчування. У день, коли писався цей репортаж, українці отримували таке житло в одному з великих хостелів. Якщо тимчасове житло розташоване далеко за містом, вас туди відвезуть, на рандеву у префектуру привезуть, – все це робиться в координації з соціальним працівником. 

Умови: хто може претендувати на тимчасовий притулок у Франції
Умови: хто може претендувати на тимчасовий притулок у Франції

Одразу в центрі прийому співробітники Notre-Dame запитають, чи потрібна вам медична допомога? Тут же на місці є окрема зона – пункт Червоного Хреста, де лікарі можуть надати терапевтичну допомогу, скоригувати тиск, зняти біль, дати заспокійливе або збити температуру. Можна звернутися до психолога, також є педіатр.

Червоний Хрест. Тут також надається психологічна допомога
Червоний Хрест. Тут також надається психологічна допомога

Волонтери Червоного Хреста також допомагають у питаннях встановлення зв’язку з родинами та возз’єднання сімей.

Центр всередині. Зала для очікування
Центр всередині. Зала для очікування

Крім того, від Notre-Dame українці одразу отримують документ, з яким разом із паспортом надалі безкоштовно можна звертатися до лікарів у міських медичних закладах чи кабінетах.

З тим же документом і паспортом можна звернутися за карткою на проїзд в офіс компанії міського транспорту, що також розташована у центрі міста. Там проїзну картку з фото (скан якого можуть зробити з паспорта) видадуть одразу. І такою нагодою краще скористатися, адже контролі в транспорті часті, контролери суворі, а штрафи за проїзд “зайцем” високі. 

Тут можна отримати медичну допомогу
Тут можна отримати медичну допомогу

Стосовно грошової допомоги, яку надає Франція українським громадянам в рамках тимчасового захисту і дозволу на проживання, то це питання остаточно вирішується на рандеву в префектурі. Згідно з наявною інформацією, допомога сім’ям визначається від кількості її членів: 1 особа — 6,80 євро в день, 2 особи — 10,20 євро день, 3 особи — 13,60 євро в день, 4 особи — 17,00 євро в день і так далі. Але кожний дорослий отримує ще 7,40 євро в день. Так само в префектурі надається дозвіл на працевлаштування. Судячи з листування українців у чатах взаємодопомоги, з цими питаннями проблем не виникає, обидва дозволи дають одразу. Також після отримання в префектурі тимчасового дозволу на проживання (а це 6 місяців з правом автоматичного поновлення), Notre-Dame для тих, кому це необхідно, допомагає з пошуком житла на довший період після житла термінового.

Тимчасовий притулок у Франції також надає українським біженцям право на безкоштовну школу і садочки для дітей.

Дитяча зона
Дитяча зона

До речі, у центрі первинного прийому облаштована дитяча зона, де малі із задоволенням проводять час, поки батьки зайняті паперовими справами чи просто чекають у черзі. Крім того, в окремому місці є необхідне для найменших – пеленальний столик, набори памперсів різних розмірів, пелюшки, серветки, засоби гігієни, – все безкоштовне.

Пеленальний столик і засоби гігієни
Пеленальний столик і засоби гігієни

Утім, як і вода, кава, чай, сік, йогурти, печиво, канапки, яблука і солодощі у зоні, відведеній під буфет. І якщо хтось приїде з собачкою, то для пухнастого теж передбачений перекус.

Чай, кава, вода
Чай, кава, вода

Окремо хочеться ще раз сказати про волонтерів. Їх не треба шукати чи просити допомогти, вони самі підходять і пропонують підтримку. Вони відповідають на всі запитання, які виникають у наших людей, розповідають про особливості місцевого життя, надають поради та інформацію, в яких закладах можна отримати безкоштовне харчування, речі чи предмети побуту, додають у групи в соцмережах, де українці, які втекли від війни, перебувають на постійному зв’язку з волонтерами, і можуть отримати їхні консультації і попросити допомоги, зокрема з перекладом.

Чуйність волонтерів вражає. І, відверто кажучи, неприємно було спостерігати, зокрема, за випадком, як одна наша мадам із претензією і дуже незадоволеним виглядом заявила: “Що, мені треба ЩЕ ТУДИ йти? Мені сказали, що мені тут повинні це дати!”. І бідна зніяковіла дівчина-волонтер, наче виправдовуючись, знов намагалася лагідно пояснити невдоволеній тітці, що тут їй ніхто нічого не винен, і що коли в її інтересах треба кудись піти, то таки йти треба.

До речі, лише українським втікачам від війни сьогодні Франція надала всі перераховані привілеї. На що шукачі притулку з інших країн, наприклад, сирійці, обурюються – бо їм у день звернення не надають ні житла, ні харчування, ніякої іншої допомоги, хоч живи на вулиці в наметі, поки у твоїй справі префектура не прийме рішення.

КУДИ ДАЛІ?

Отже, поспілкувавшись з  Notre-Dame, ті з українців, яким житло потрібне терміново, отримують адресу, куди необхідно одразу поїхати і зареєструватися, щоб можна було ефективно оперувати кількістю вільних місць для розселення, що залишилися. Ночувати теж треба у наданому місці, інакше стане зрозумілим, що у вас такої нагальної потреби не було, і тоді це тимчасове житло нададуть іншим.

Отримавши роздруківку з локацією, зі Страсбурга трамваєм, який із Франції переїжджає на територію Німеччини, їдемо у визначений хостел, що розташований на самому кордоні двох держав. Це триповерхова будівля з великою кількістю кімнат по кожній стороні довжелезних коридорів.

Направлених туди українців у хостелі вже чекають. Ставлення дуже приязне. Знов реєстрація, питають про Covid-сертифікат, якщо немає — роблять експрес-тест. Показують, де розташований ресторан, часи його роботи на сніданок, обід і вечерю, проводять до кімнати.

Кімнати різні, найменша — на чотири особи. Схоже на двомісний номер, до якого ще занесли двоповерхове ліжко. У кімнаті свій душ і окремий туалет, чотири металевих шафки для речей, маленький столик і стілець. Чисто.

Зазирнули у ресторан, якраз час обіду. Їжа гаряча, вибір із кількох страв, салати, булочки. На роздачі працівники накладають порції, посуд гарний, чисто. В залі прийому їжі – автомат з напоями – вода, чай, кава. Судячи з того, що їдять із задоволенням — ще й смачно.

Вхід до хостелу відкритий цілодобово, з урахуванням його віддаленості це добре — можна допізна насолоджуватися прогулянкою центром міста і повернутися останнім трамваєм.

Тут біженці можуть перебувати від двох днів до тижня, поки їм не знайдуть житло на більш тривалий термін в інших, часто більш віддалених від Страсбурга місцях. Їхнє подальше життя у Франції залежатиме від того, як вони розпорядяться можливостями, що їм дає ця країна.

А сюди, у хостел на березі Рейну, знов заселять новоприбулих українців. Для яких кожного нового дня ця історія буде починатися заново.

Олена Милосердова, Страсбург

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-