Лідерство від Байдена, газово-рубльовий шантаж та «десятка» від партнерів

Лідерство від Байдена, газово-рубльовий шантаж та «десятка» від партнерів

Три події світу
Укрінформ
Джозеф Байден продемонстрував лідерство у демократичному світі на фоні війни в Україні.

Росія вирішила шантажувати Старий Світ, який отримує від «Газпрому» газ, проте отримала відсіч. Польща, Чехія та Словенія запропонували спільний план протидії росії.

Президент США минулого тижня побував у Європі, взявши участь у низці самітів у Брюсселі та продемонструвавши підтримку Польщі, і – опосередковано – Україні. Треба розуміти, що Джозеф Байден наполегливо позиціонує себе як лідер демократичного світу, а війна, розв’язана росією в Україні, виступає для цього своєрідним фоном, який дозволяє демонструвати високу принциповість власної позиції. Байдену доводиться враховувати не лише дії рф, але і власний незвично низький рейтинг, що дає надію на певну активізацію Вашингтону у питаннях надання Україні військової допомоги. Для цього треба думати не лише про прийдешні mid-terms, але і про масштабні жертви та втрати в Україні, яка має статус стратегічного партнера США. 

Добыча газа

Нагадаю, що владімір путін неодноразово наголошував ще до 2022 року, що на території України росія протистоїть Сполученим Штатам. Можна лише уявити, як зачепила кремль інавгураційна промова Байдена, який назвав головним конкурентом США Китай. Росія вирішила використати головний власний козир, видавши указ про продаж газу європейським споживачам за рублі. У такий спосіб путін намагається обійти масштабні санкції, запроваджені проти рф, але представники Європейського Союзу в унісон нагадали кремлівському диктатору, що контракти на постачання «блакитного золота» укладені в євро. 

Невдовзі після візиту до Києва керівників урядів трьох центральноєвропейських країн польський Матеуш Моравецький оприлюднив 10 пунктів плану, спрямованих на припинення війни та стримування росії. Його можна назвати не лише реалістичним, але і дієвим, припускаю, що Польща, Чехія та Словенія працювали спільно з керівництвом України. Пропонується відключити від SWIFT всі російські банки, заблокувати перевезення товарів з ЄС до рф автомобільним транспортом (відповідне блокування проводять українські активісти у Польщі), закрити порти для російських кораблів та запровадження санкцій проти російського бізнесу. Не менш вагомим виглядає ембарго на експорт військових технологій до росії. Проте пакет санкційних ініціатив включає не лише економічні кроки, але і створення процедури прихистку для тих, хто відмовився виконувати злочинні накази російської влади, повну заборону кремлівської пропаганди у Європі, припинення видачі європейських віз російським громадянам та санкції проти членів правлячої партії «Єдина росія». Проте ці пропозиції поки не схвалені Європейським Союзом в цілому.

Євген МАГДА, Інститут світової політик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-