Європейський аванс, переговори в Анталії та очікування Джозефа Байдена

Європейський аванс, переговори в Анталії та очікування Джозефа Байдена

Три події світу
Укрінформ
Неформальний саміт лідерів країн ЄС у Версальському палаці сприятливо оцінив прагнення України стати членом Європейського Союзу   

Переговори міністрів закордонних справ росії та України у турецькій Анталії завершилися безрезультатно, проте лавров знайшов можливість продемонструвати своє нутро. США продовжують політично маневрувати у питанні масштабу підтримки України. Лукашенко не наважився віддати наказ про вторгнення білоруських військ в Україну.

Головування Франції у Європейському Союзі зовсім недавно розглядалося командою Еммануеля Макрона як потужний імпульс у його президентській кампанії, однак війна росії проти України суттєво змінила плани. ЄС довелося реагувати на подачу заявки на вступ Україною, а слідом за нею – і іншими членами Асоційованого тріо, Грузією та Молдовою. П’ятигодинна гостра дискусія лідерів країн Євросоюзу та інституцій у Версальському палаці дозволила ухвалити компромісне рішення: схвальний відгук на подачу заявки, готовність допомагати Україні у протистоянні російській агресії та перекладання на Європейську Комісію визначення ступеню готовності України та її союзників до європейської інтеграції. Що ж, дякуємо і на цьому.

Фото: Turkish Foreign Ministry
Фото: Turkish Foreign Ministry

Переговори міністрів закордонних справ росії та України на полях дипломатичного форуму у турецькій Анталії не принесли предметного результату. У цьому немає нічого дивного, адже позиції росії та України виглядають діаметрально протилежними. Лавров вирішив продемонструвати всьому світові власне нутро, наголосивши, що підданий бомбардуванню російською авіацією пологовий будинок був зайнятий «Азовом», а росія не лише не має намірів нападати на когось з сусідів, але не нападала і на Україну. Впевнений, що в шкалі геополітичного цинізму цілком можна запроваджувати одиницю вимірювання – лавров.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Сполучені Штати та НАТО продовжують шукати алгоритми підтримки України. Ніде правди діти – постачання протитанкового озброєння серйозно допомогли українським захисникам у відсічі російській агресії. Очевидно, допомагає і розвідувальна інформація, і інші чинники, проте тема закриття українського неба для російських літаків залишається актуальною. Десятки вбитих дітей та сотні мирних жителів, що загинули, залишаються докором найпотужнішому у світі військово-політичному альянсу. На жаль, його лідери продовжують діяти в парадигмі політичної доцільності Джозеф Байден ухвалив рішення про виділення Україні екстреної військової допомоги на 200 мільйонів доларів, пакет допомоги у 13,6 мільярди доларів (його реципієнтом буде не лише Україна, а й країни, які приймають наших біженців) схвалив Конгрес. У Вашингтоні шукають можливості оперативно посилити протиповітряну оборону України, не передаючи винищувачі МіГ-29. Можливо, це буде комплекс ППО С-300, який стоїть на озброєнні армії Словаччини.

P.S. Під час візиту Олександра Лукашенка до росії та його переговорів з путіним російські льотчики здійснили провокацію, обстрілявши з українського повітряного простору територію Білорусі. Заяви Лукашенка того дня давали підстави припускати, що він віддасть наказ про вторгнення в Україну білоруським підрозділам, однак цього не сталося. Схоже, військові сусідньої держави уважно спостерігали за перебігом подій російсько-української війни та зробили власні висновки.

Євген Магда, Інститут світової політики

Перше фото: Turkish Foreign Ministry

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-