Зброя, гроші, тепло сердець: Як Канада підтримує Україну під час війни

Зброя, гроші, тепло сердець: Як Канада підтримує Україну під час війни

Укрінформ
У Торонто на багатотисячному мітингу можна було зустріти віце-прем’єр-міністра Канади Христю Фріланд та відому письменницю Маргарет Етвуд

28 лютого посла Канади у Росії Елісон Леклер викликали до російського МЗС й висловили протест через нібито неналежний захист російських дипломатів у Канаді. Річ у тім, що за день до цього у десятках канадських міст пройшли масові акції на підтримку України у війні із Росією. В Оттаві, Торонто та Монреалі мітинги, до яких долучилися тисячі людей, проходили поблизу російських дипломатичних установ. Хоча жодного інциденту із насильством чи пошкодженням майна під цих акцій не відбулося, росіяни страшно перелякалися, побачивши синьо-жовте море, яке вирувало під їх стінам.

 Неосяжна народна підтримка

За офіційними даними, у Канаді проживає більш як 1,3 млн людей українського походження. Ураховуючи, що загальне населення країни - близько 38,5 млн - кожен тут має знайомих українців. За 130 років, що минули з часу прибуття до Канади перших українських мігрантів, міжлюдські контакти укріпилися настільки, що соціальне полотно Канади тепер нерозривно пов’язане із Україною. Це, а також той факт, що канадців та українців об’єднують спільні цінності свободи, демократії та поваги до особистості, виводять на акції з підтримки України десятки тисяч людей .

За особистим спостереженням, більшість учасників недільного мітингу у Оттаві, що викликав таке обурення російських дипломатів, не належали до української громади, але вони всім серцем вболівали за нашу перемогу та рішуче засуджували кровожерливий режим Путіна.

- Я тут тому, що кожен з нас нині - українець. Кожен, хто цінить людське життя, хто поважає вибір іншого, хто зичить добра. Україна веде цивілізаційну боротьбу, й людський обов’язок - підтримати їй, - розповів під посольством Росії у Оттаві Джеремі, який ніколи не бував в Україні.

Таких слів тут звучало дуже багато, й солідарність із Україною буквально витала у повітрі, представлена численними синьо-жовтими прапорами .

Потужного патріотичного духу були сповнені й мітинги на підтримку України в Гамільтоні, Кітченері, Шарлоттауні, Монреалі, Саскатуні, Едмонтоні, Уайтхорсі, Галіфаксі, Ванкувері, Вікторії, Келовні, Вінніпезі та інших містах, що зібрали у суботу та неділю загалом десятки тисяч людей від Тихого океану до Атлантичного . У Торонто в багатотисячному натовпі можна було зустріти мера міста Джона Торі, віце-прем’єр-міністра Канади Христю Фріланд, багато депутатів федерального та провінційного парламентів й навіть відому письменницю Маргарет Етвуд , яка із маленьким українським прапорцем у руках зовсім не була схожа не дворазову лауреатку Букерівської премії.

Повальне вшанування

Окрім мітингів, підтримка канадцями України виражається й у значній кількості символічних жестів. Усі основні туристичні принади країни, обладнані підсвіткою, минулого тижня світилися жовтим й синім. Це і Ніагарський водоспад, й найвища будівля країни - вежа CN у Торонто ) й Національний центр мистецтв в Оттаві , й навіть офіс прем’єр-міністра Канади та вежа федерального парламенту . Останнє - особливо цікаво, адже за усталеною практикою підсвітка федерального парламенту ніколи не використовується як спосіб вшанування. Утім для України було зроблено унікальний виняток .

Будівлі ж, які не мали підсвітки, піднімали український прапор. Цим шляхом пішли мерії Оттави, Торонто, Норс-Бея та навіть парламент провінції Квебек .

Намагаються бодай якось висловити свою підтримки й приватні організації. Приміром, Класичний оркестр Монреаля відіграв концерт української музики , а українські продовольчі магазини по всій країні, які зазвичай віддають частину прибутку на благодійність, суттєво збільшили свій виторг.

Минулого тижня свою лепту внесли й канадські мобільні оператори, які скасували плату за дзвінки та текстові повідомлення до України, а два основні кабельні провайдери забрали із пакетів російський пропагандистських канал RT, замість нього транслюючи український прапор Політична солідарність

Масова народна підтримка України переноситься й у владні кабінети. Уряди канадських провінцій за конституцією країни не мають впливу на зовнішню політику, тому вони підтримували Україну інакше. Після початку російського вторгнення до України у провінціях Саскачеван, Манітоба, Онтаріо, Квебек, Нова Шотландія, Нью-Брансвік, Острів Принца Едварда та Ньюфаундленд й Лабрадор відмовилися від продажу російської  продукції в державних мережах магазинів алкоголю.

Підтримка України й у мирний час завжди отримувала одностайну підтримку у федеральному парламенті Канади, а під час війни - тим паче. Канадський парламент декілька разів ухвалював постанови із засудженням російської агресії та проводив спеціальні дебати, довго дискутуючи про найкращі методи підтримки України. У понеділок всі народні обранці знаходилися у сесійній залі із жовто-блакитною смужкою на одязі, а Джастін Трюдо протягом останніх семи днів шість разів проводив прес-конференції, на яких оголошував про нові форми підтримки України .

Військова міць

Утім, не одними лише символічними жестами обмежується Канада. Ще до початку російського військового вторгнення, Канада надіслала до України як нелетальну, так і летальну військову допомогу на десятки мільйонів доларів, а після ганебного вторгнення РФ, військове обладнання та зброя летять з Канади до України щотижня . Лише в неділю глава МЗС Канади Мелані Жолі оголосила про відправку до України партії захисного спорядження на 25 млн дол, а вже в понеділок міністр оборони Аніта Ананд погодила передачу сотні ручних протитанкових гранатометів “Карл Густав” із арсеналу Збройних сил Канади.

Канада також надала Україні близько 700 млн дол кредитних коштів, 50 млн на гуманітарну допомогу та ухвалила чи не найдовший у світі антиросійський санкційний список. На додачу, Оттава послідовно відстоює та оголошує ще жорсткіші санкції проти Росії. Джастін Трюдо твердо висловив свою підтримку відключенню Росії від SWIFT,  коли наші європейські партнери ще вагалися щодо цього, а також оголосив про припинення імпорту російської нафти. Окрім цього він ініціював перегляд виконання ліцензійних умов російським телеканалом RT. Із великою долею вірогідності вже скоро цей так званий “медіаресурс” буде змушений повністю покинути канадський інформаційний простір.

Країна мігрантів

Як країна мігрантів Канада добре відома у світі тим, що завжди радо приймає у себе біженців. Хоча усім, окрім Росії, хочеться уникнути найгіршого сценарію, Канада про всяк випадок вже ухвалила ряд рішень, покликаних полегшити змушеним покинути домівки українцям шлях через океан. Канада скасувала візовий збір для українців, суттєво збільшила кількість персоналу, який займається розглядом міграційних документів, приорітизувавши заявки від українців.  Канада також погодилася видавати одноразові візи людям без чинних проїзних документів, доправила до Європи мобільні пристрої забору біометричних даних для їх забору на кордоні та дозволила тимчасовим резидентам-українцям отримати дозвіл на роботу й залишатися в країні довше.

Утім, про такий бажаний безвіз поки оголошено не було, хоча міністр імміграції Шон Фрейзер залишив двері до цього відкритими. “Ми вивчаємо різні варіанти. Наша мета - знайти найкращий спосіб, аби дозволити більшій кількості українців швидше та легше потрапити до Канади”, - відповів він учора на запитання про можливий безвіз між нашими державами.

Канада - наша

Замість висновку, можна зазначити, що країна, колишній прем’єр-міністр якої легендарно сказав Путіну “забиратися геть з України” , в якій україномовній міністерці фінансів країни заборонений в’їзд до РФ через рішучу підтримку України, а чинний глава уряду закінчує свої прес-конференції словами “Слава Україні!” (вимовляти які правильно його навчила та ж таки міністр фінансів), завжди залишатиметься другом України. Тяга до України в канадців буквально - у крові.

Максим Наливайко, Оттава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-