Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Перший транш санкцій – лайтовий? Найболючіше для РФ – утримувати алкоголіків та терористів

Перший транш санкцій – лайтовий? Найболючіше для РФ – утримувати алкоголіків та терористів

Укрінформ
Чи допоможе абсолютно раціональна стратегія із Путіним?

Путін одержав перший транш санкцій. Санкції дуже лайтові. Вони б'ють швидше по его російського президента та його камарильї, ніж по економіці Росії. І дають змогу казати всередині країни, що Росія сильна, Путін ще сильніший, і він робить те, що хоче, не зважаючи на загрозу санкцій.

Санкції дозволяють Путіну обрати сценарій збереження обличчя, Захід показує йому, що він готовий на такий обмін, коли Путін просто визнає "ЛНР" та "ДНР" - і на цьому оголошує себе переможцем. Що в голові Путіна – ми не знаємо. І якщо він піде далі, то у Байдена на столі лежать справжні санкції, які вже не лайтові. Це і санкції, які б'ють по фінансах. І санкції щодо технологій. І, мабуть, персональні санкції. Ключове – фінанси та технології.

А поки що маємо символічні санкції за символічний акт визнання.

Британія запровадила санкції проти 5 російських банків. Але це невеличкі банки, назва яких, мабуть, каже щось лише тим людям, які відмивають гроші в рамках схем ФСБ.

Європа заборонила їздити на шопінг та інші насолоди сотням російських упирів. У тому числі пропагандистам. Дрібниця, але приємно.

США запровадили санкції проти держборгу. Але ці санкції стосуються лише внутрішніх паперів, ОФЗ, які перебувають у обігу з 1 березня 2022 року. Звичайно, це сигнал усім інвесторам, що й інші папери краще не чіпати, бо може прийти і їхня черга, але наразі Росія не має проблем з фінансами, і вони можуть витримати навіть повністю закриті зовнішні ринки. Хоча для російського корпоративного бізнесу вартість грошей тепер точно зросте. Також США ввели санкції проти одного з держбанків, але це Зовнішекономбанк (не Ощадбанк і не ВТБ), і його вплив на економіку мінімальний.

Німеччина заблокувала сертифікацію Північного потоку-2. Це добре для України, але в плані Росії б'є тільки по его Путіна і, судячи з усього, Медведєва, який раптово вийшов з анабіозу. Цього року такий теплий лютий, що Медведєв прокинувся вже зараз і встиг пригрозити Європі цінами на газ за 2 тис. доларів. Економічного ефекту на російську економіку це не має, бо не заважає постачати газ у достатніх обсягах, адже є вільні потужності, зокрема українська труба.

Тому Захід дотримується абсолютно раціональної стратегії. Санкції – механізм стримування. Вони мають лякати. Коли санкції запроваджено, вони вже нікого ні від чого зупинити не можуть. Ти повинен розуміти ціну за майбутні дії, і тоді тобі може вистачити клепки ці дії не робити. Чи допоможе абсолютно раціональна стратегія з Путіним – ми дізнаємося вже найближчими днями.

А що зараз? А зараз найболючіші санкції для Росії від визнання ОРДЛО – це необхідність утримувати всіх тих алкоголіків і терористів. Ось уже один із них озвучив цифру приблизно 200 млрд доларів, які він хоче розпиляти в рамках відновлення Донбасу від результатів власної діяльності.

Це буде дуже дорого. Але Росія має заплатити цю ціну. Санкції є санкції.

Сергій Фурса
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-