Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Помилка, непрофесійність або провокація?

Помилка, непрофесійність або провокація?

Укрінформ
Маленька Чорногорія наробила сьогодні зранку великого галасу. Точніше  - державна радіо-телевізійна агенція країни – RTCG.

У розділі «світ» веб-сайту агенції з’явився матеріал під провокативною назвою «Українці напали на Луганську Республіку?». Саме так: українці! «Луганська Республіка»! Які українці на кого напали? Що Чорногорія визнала це незаконне сепаратистське утворення? 

Як зазначалося, «офіцер прес-служби А.М.» (не хочу згадувати прізвище цього сепаратиста) заявив про «артилерійський обстріл населеного пункту на окупованій території бійцями 30 бригади ЗСУ». Якщо це його фотографія, яку наводить RTCG під згаданою інформацією  – тоді більш-менш зрозуміло.

Але питання залишається – як поважна агенція надрукувала неперевірену інформацію? І невже після 8 років російської агресії проти України журналісти та редактори RTCG не знають хто захопив частину території України, яка майже в 4 рази перевищує територію всій Чорногорії, а населення на тимчасово окупованих територіях України більше чорногорського приблизно в 9 разів? Якщо ні, то це трагедія журналістів, да і держави.

Новина швидко почала розповсюджуватися в медіа регіону та Європи. Дехто поспіху забував поставити знак питання, дехто зробив це навмисно. Але новина пішла «гуляти» по мережі.

Треба подякувати нашому Посольству – була оперативно підготовлена та вручена нота на адресу місцевого МЗС з вимогою або зняти матеріал, або виправити помилку. Для Посольства то була важка ситуація. Знаю по собі – раніше пів на десяту  - десяту годину там, часом, важко знайти відповідальних осіб. А про  RTCG я і не кажу…

Але керівнику Посольства Н. Фіялці вдалося зробити за короткий час чимало – провокаційну назву вдалося змінити на звичайно-інформаційну до десятої години за київським часом! І вже там не має натяку на те, що Україна порушує режим тиші на фронті.

Ба більше. Зі статті забрали і звинувачення України та США (непогана компанія!) у тому,  що нібито саме вони провокують ескалацію напруги та здійснюють обстріли російсько-сепаратистських позицій. А ще через деякий час агенція принесла офіційні вибачення, хоча лише в Twitter.

Далі вже справа МЗС України – викликати до Міністерства чорногорського Посла Пані Драгіцу Понорац з поясненнями щодо дій державної чорногорської установи чи ні.  

Але питання залишається - чому подібний матеріал з’явився саме після завершення у зустрічі політичних радників лідерів «Нормандської четвірки»? Адже ні в кого не викликає сумнів, що переговори, навіть сам факт їх проведення та домовленість про наступний раунд дають надію на завершення війни, можливість зупинити нову агресію, нове вторгнення російських військ в Україну. Все більше політиків у світі почали розуміти, що саме московіти є агресорами, а не Україна, яка захищає свою територію та своє майбутнє.

І тут, наступного дня після зустрічі, агенція, яка належить Уряду одної з країн НАТО, натякає, що це саме Україна провокує «гарячу війну», а США її підтримує.

Ситуація дійсно дивна. З одного боку Чорногорія постійно приєднується до санкцій ЄС проти Росії за її агресію проти України та тимчасову окупацію частини її території. А з іншого, при главі Уряду Чорногорії Здравко Крівокапіче  стали непоодинокими проросійські висловлювання політиків (у тому числі окремих членів Уряду) та відбуваються дії, які викликають стурбованість в НАТО. 

Нажаль, проросійські групки в Чорногорії такі як Нічні волки (великі друзі кремлівського диктатора) та різні козачки – відчувають себе в країні все вільніше. Нібито і не було 2016 року, коли російські спецслужби за допомогою деяких друзів з Сербії планували державний переворот з вбивством тодішнього прем’єр-міністра Міло Джукановіча. 

Відповідь на згадане вище питання проста - історія з матеріалом RTCG є підтвердженням того, що Росія намагається повернутися на Західні Балкани. «Кремлівські мрійники о великій Московії» не можуть змиритися з тим, що маленька Чорногорія обрала свій шлях до НАТО та ЄС й захищає його від спроб повернути її в минуле. І для цього використовує нічних вовків, московсько-сербскьку православну церкву, деякі помилки Уряду, загрози.

Не будемо стверджувати, що назва згаданої статті народилася у ФСБешних «фахівців». Хоча їх неприємний душок присутній…

Будемо сподіватися, що це є небезпечною помилкоюа журналіста, який не встиг випити ранкової кави і ледве не спричинив дипломатичну війну Чорногорії не тільки з Україною, але із НАТО (за такі штучки зазвичай наказують. Но це так – до слова). …

А ми і надалі будемо чути після виходу з літака в Подгориці  - оо! Ukrajinaci? Dobro došli u Crno Goru! (Українці? Ласкаво просимо до Чорногорії!

Володимир Цибульник

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-