У Норвегії завершилися перші перемовини західних країн з Талібаном

У Норвегії завершилися перші перемовини західних країн з Талібаном

Укрінформ
В Осло завершилися перемовини Талібану та західних країн, що тривали тиждень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Al Jazeera.

Увечері у вівторок делегація Талібану покинула Норвегію без спільної заяви за результатами перемовин. Це були перші перемовини з рухом Талібан, який захопив владу в Афганістані торік у серпні й відтоді прагне добитися міжнародного визнання як легітимний уряд.

У перемовинах брали участь заступник міністра закордонних справ Франції Бертран Лотоларі, британський дипломат Найджел Кейсі та представники закордонного відомства Норвегії. Зазначається, що у середу Норвегія очолить зустріч Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, яка буде присвячена питанню Афганістану.

Читайте також: Талібан уперше після захоплення влади в Афганістані проводить офіційні переговори з Заходом

ЗМІ відзначає, що метою перемовин для Талібану було добитися скасування санкцій та відновлення допомоги для країни, у якій триває гуманітарна криза у зв’язку з колапсом банкової та фінансової системи. Зазначається, що Талібан під час перемовин заявив про те, що країні необхідна допомога у розмірі 10$ мільярдів.

Західні країни на перемовинах також закликали сконцентруватися на вирішенні гуманітарної кризи, адже 55% населення Афганістану, згідно зі звітом ООН, страждають від голоду. Зазначається, що в ході перемовин західні дипломати назвали список вимог, після виконання яких Афганістан може отримати фінансову допомогу.

Читайте також: В ООН закликають виділити на допомогу Афганістану $5 мільярдів

Зокрема йшлося про рівний доступ хлопців та дівчат до навчання у школах, а також про загальну ситуацію з правами людей у країні. Водночас західні дипломати заперечили можливість того, що Талібан буде визнаний легітимним урядом.

Як повідомляв Укрінформ, самопроголошений уряд Афганістану заборонив жінкам подорожувати самим на довгу відстань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-