Організатор терактів на Балі відсидить 15 років за ґратами

Організатор терактів на Балі відсидить 15 років за ґратами

Укрінформ
В Індонезії суд виніс вирок ватажку терористичної організації «Джамаат Ісламіях» - 15 років ув’язнення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

58-річного терориста Аріфа Сунарсо, більш відомим як Зулкарнайн, визнали винним в організації вибухів на Балі у 2002 році, внаслідок яких загинули 202 людини з 21 країни. Це був найбільший теракт в історії Індонезії, відтоді Зулкарнен переховувався до 2020 року, коли його затримали. Раніше були засуджені також троє виконавців теракту, ще кількох було ув’язнено або знищено при затриманні спецслужбами.

Зулкарнена заарештували у грудні 2020 року на острові Суматра. Він визнав, що очолював бойове крило «Джамаат Ісламіях».

Читайте також: В Індонезії вимагають довічного ув’язнення для організатора терактів на Балі

Зазначається, що Зулкарнен, біолог за фахом, у 1980-х потрапив до Афганістану та пройшов там підготовку в таборі ісламських екстремістів. Згодом він сам став інструктором для інших бойовиків.

У 2005 році він був включений до санкційного списку Радбезу ООН за зв’язки з Аль-Каїдою і Талібаном. Його вважали одним з координаторів Аль-Каїди в Південно-Східній Азії та одним з кількох індонезійців, які мали прямі контакти з Бін Ладеном.

Згодом Зулкарнен очолив бойове крило «Джамаату», до якого входили близько 300 індонезійців, які пройшли навчання в Афганістані та на Філіппінах. Уряд США пропонував винагороду за нього у розмірі $5 мільйонів в рамках боротьби з тероризмом.

Хоча Зулкарнен не брав прямої участі в закладенні вибухівки, його визнали винним у вербуванні терористів, фінансуванні операції та переховуванні бойовиків після атаки. Обвинувачення вимагало для нього довічного ув’язнення, але суд виніс рішення про 15 років за ґратами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-