У Казахстані планують призначити новий уряд

У Казахстані планують призначити новий уряд

Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 11 січня планує виступити у парламенті з Посланням, яке має перезапустити політичний процес у країні. Очікується також призначення нового уряду.

Про це йдеться в інформаційному повідомленні посольства Республіки Казахстан в Україні, наданому Укрінформу.

«11 січня очікуємо на виступ глави держави з Посланням у парламенті. Воно має зробити рестарт політичного процесу у країні. Очікується призначення нового складу уряду», - поінформували у диппредставництві.

Як зазначили казахські дипломати, «очевидно, що Казахстан перейшов у нову реальність, яку ще доведеться усвідомити». Вони запевнили, що Казахстан має намір слідувати заявленій ідеології «держави, що чує», і будувати більш чіткі механізми зворотного зв'язку влади з населенням, "щоб подібні радикальні події більше не відбувалися".

«Ми знаємо, що існують різні порівняння подій у Казахстані і з українським Майданом, і з подіями у Білорусі. Але наше глибоке переконання, поміж ними не можна ставити знак рівності. Те, що сталося у Казахстані, має абсолютно іншу природу», - заявили у посольстві.

У диппредставництві також поінформували, що після останніх подій у країні порушено 125 кримінальних справ. «Держава забезпечуватиме справедливе розслідування на засадах верховенства закону», - зазначили казахські дипломати.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто у Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли у масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступник міністра охорони здоров'я Ажар Гініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

7 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану 9 січня заявило про затримання 7 939 людей під час протестів.

10 січня у Казахстані оголошено Днем жалоби.

Міністерство закордонних справ України 10 січня заявило про засуджження насильства, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. У зовнішньополітичному відомстві також зауважили, що взяли до уваги розгортання у Казахстані іноземних військових сил із домінуванням російського контингенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-