Затриманого в Алмати киргизстанського музиканта звільнили з-під варти – посол

Затриманого в Алмати киргизстанського музиканта звільнили з-під варти – посол

Укрінформ
Затриманого в Алмати відомого джазового киргизстанського музиканта Вікрама Рузахунова звільнили з-під варти.

Про це повідомив посол Киргизстану в Казахстані Дастан Дюшекеєв, передає Укрінформ із посиланням на 24.kg.

За словами дипломата, Рузахунова вже везуть до Бішкека.

«Інформація є достовірною. На жаль, іншої інформації, включаючи стан здоров'я музиканта, немає, тому що немає прямого зв'язку з ним. Але правоохоронці повідомили, що киргизстанця відправили додому. Все добре», - сказав посол.

Раніше ЗМІ Казахстану опублікували відео допиту одного із затриманих, який зізнавався, що брав участь у протестах за гроші. Родичі упізнали в чоловікові зі слідами побоїв на обличчі киргизстанського музиканта Вікрама Рузахунова.

Того ж дня кілька десятків людей вийшли на мітинг до посольства Казахстану у Бішкеку. На акцію приїхав голова Держкомітету національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану Камбичек Ташієв. Він заявив, що влада в Бішкеку не мовчатиме, "коли киргизстанця хибно обвинувачують", і повідомив, що у зв'язку із затриманням піаніста Казахстану направлена ​​нота протесту.

Як повідомляв Укрінформ, міністерство внутрішніх справ Казахстану 9 січня заявило про затримання 7939 людей під час протестів.

Мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, у ніч проти 6 січня розпочалася «антитерористична операція». У міській поліції заявили про ліквідацію "десятків учасників заворушень". За даними опозиційного політика Жасарала Куанішаліна, в Алмати загинуло щонайменше 30 людей.

9 січня на Телеграм-каналі міністерства охорони здоров'я Казахстану було опубліковано інформацію про 164 загиблих під час протестів, проте пізніше влада назвала цю публікацію "технічною помилкою".

МВС Казахстану заявляло про 16 загиблих силовиків, постраждало понад 1,3 тисячі співробітників поліції, нацгвардії та військовослужбовців.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

7 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-