Президент Казахстану усунув Назарбаєва з посади голови Радбезу

Президент Казахстану усунув Назарбаєва з посади голови Радбезу

Відео
Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв записав екстрене звернення на казахському телебаченні та заявив, що очолить Раду безпеки замість експрезидента Нурсултана Назарбаєва.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у відеозверненні Токаєва.

«Як голова держави та від сьогодні керівник Ради безпеки я маю намір діяти максимально жорстко», - заявив Токаєв. Також він додав, що серед правоохоронців є вбиті та поранені.

За словами Токаєва, протести є результатом «продуманого плану заколотників», які нібито вдаються до насилля та мародерства. Також він заявив, що в будь-якому випадку залишатиметься у столиці. Окрім цього, Токаєв пообіцяв невдовзі виступити з «новими пропозиціями щодо політичної трансформації Казахстану».

ЗМІ відзначають, що Токаєв не сказав, чи залишиться за Назарбаєвим членство у Конституційній раді Казахстану – ще одна важлива посада, яку обіймає нині колишній диктатор. Також ЗМІ повідомляють, що після звернення Токаєва у Талдикоргані спробували знести пам’ятник Назарбаєву.

Як повідомляв Укрінформ, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються "газові" протести. Масові акції розпочалися у Жанаозені Мангістауської області. Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на скраплений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

У зв'язку із масовими протестами Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав укази про запровадження надзвичайного стану з 5 січня в Мангістауській області та місті Алмати.

5 січня Президент Казахстану відправив у відставку уряд країни.

До лікувальних закладів Алмати із травмами внаслідок заворушень звернулися 190 людей.

В Алмати протестувальники штурмували будівлю акімату й прорвалися всередину, почалася пожежа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-