Іран обіцяє помститися за вбивство Сулеймані, якщо Трамп не постане перед судом

Іран обіцяє помститися за вбивство Сулеймані, якщо Трамп не постане перед судом

Укрінформ
Президент Ірану Ібрагім Райсі наполягає на притягненні до відповідальності експрезидента США Дональда Трампа за вбивство генерала Касема Сулеймані.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Про таке Райсі заявив, виступаючи з нагоди другої річниці загибелі генерала.

Іран та його союзні угруповання в Іраку й інших країнах проводять заходи на честь Сулеймані, який командував силами «Кудс» - закордонним підрозділом Корпусу вартових Ісламської революції. Його було вбито в Іраку з безпілотника 3 січня 2020 року за наказом тодішнього президента Трампа.

«Якщо Трамп і (колишній держсекретар Майк) Помпео не постануть перед справедливим судом за злочинне вбивство генерала Сулеймані, мусульмани помстяться за нього», - сказав Райсі у своїй промові в понеділок.

«Агресор, убивця і головний винуватець – тодішній президент США – має постати перед судом і отримати вирок за (ісламським) законом відплати, і Божа ухвала має бути виконана», - додав президент.

Згідно з ісламськими законами Ірану, засудженого вбивцю може бути страчено, якщо сім'я жертви не погодиться взяти «гроші за кров» шляхом примирення.

Іранські судові органи встановили причетність до ліквідації генерала дев'яти країн, 127 підозрюваних, включаючи 74 громадян США, повідомив на державному телебаченні генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері.

«Злочинний експрезидент (Трамп) перебуває у верхній частині списку», - сказав він.

У неділю Іран закликав Раду Безпеки ООН притягнути до відповідальності Сполучені Штати та Ізраїль, які, на думку Тегерана, причетні до вбивства.

Сотні прихильників підтримуваних Іраном воєнізованих угруповань зібралися в неділю в міжнародному аеропорту Багдада, щоб відзначити річницю смерті Сулеймані та скандувати антиамериканські гасла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-