Палестинці звинувачують Ізраїль у відмові розслідувати обстріл демонстрантів

Палестинці звинувачують Ізраїль у відмові розслідувати обстріл демонстрантів

Укрінформ
Палестинська правозахисна організація заявляє, що Ізраїль не розслідує інциденти стрільби по протестувальниках у Газі, від якої за останні роки загинули понад 200 палестинців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press.

Повідомляється, що у четвер палестинська правозахисна організація Центр прав людини оприлюднила звіт, у якому Ізраїль звинуватили у відмові проводити розслідування інцидентів стрільби по протестувальниках. Палестинці заявляють, що з 2018 року від цих інцидентів у Газі загинули понад 200 протестувальників і ще тисячі отримали поранення. Натомість Ізраїль, як стверджують правозахисники, не розслідував жоден такий інцидент та не допитав жодного командира середньої та вищої ланки.

Палестинські та ізраїльські правозахисники заявляють, що подадуть на Ізраїль позов до Міжнародного кримінального суду. ЗМІ відзначає, що Ізраїль не визнає юрисдикцію цієї міжнародної інституції, але у випадку, якщо суд визнає ізраїльських політиків винних у воєнних злочинах, то їх можуть затримати за кордоном.

Натомість ізраїльська армія відкидає ці звинувачення, заявляючи, що мали місце «масові безлади», організовані терористичною організацією ХАМАС, яка контролює Палестину та Сектор Гази. Також в Ізраїлі заявили, що розслідують кожен інцидент відкриття вогню по протестувальниках. Зазначається, що Ізраїль неодноразово повідомляв про те, що бойовики ХАМАС присутні серед натовпів протестувальників та що саме вони організовують щотижневі демонстрації на ізраїльсько-палестинському кордоні. Також повідомлялося, що протестувальники використовували холодну зброю, каміння та інші засоби проти ізраїльських силовиків.

ЗМІ відзначає, що рішення суду залежить від інтерпретації конфлікту. Якщо палестинців визнають мирними протестувальниками, то епізоду відкриття вогню тлумачитимуть як воєнний злочин. Натомість якщо суд визнає, що мала місце збройна боротьба з бойовиками ХАМАС, тоді не може йтися ні про яких мирних протестувальників.

Як повідомляв Укрінформ, вищі армійські чиновники Ізраїлю заявляють, що країна готується до можливого збройного конфлікту з Іраном та його проксі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-