Талібан винен у вбивствах десятків колишніх афганських військових – правозахисники

Талібан винен у вбивствах десятків колишніх афганських військових – правозахисники

Укрінформ
Більше як 100 колишніх афганських військових були вбиті або зникли безвісти після захоплення влади Талібаном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC із посиланням на звіт Human Rights Watch (HRW).

Повідомляється, що правозахисна група у своєму звіті ставить під сумнів обіцяну Талібаном амністію для військових та поліцейських. Натомість HRW звинувачує рух у плануванні та організації вбивств з мотивів помсти.

«Обіцяна керівництвом Талібану амністія не зупинила польових командирів від страт та викрадень колишніх військових афганської армії. Лише від Талібану залежить, чи продовжаться вбивства і чи отримають родини вбитих хоч якусь компенсацію», - заявила очільниця регіонального відділення HRW Патрісія Госман.

Читайте також: Штати відновлять переговори з Талібаном наступного тижня – Держдеп

Згідно зі звітом організації, який був оприлюднений у вівторок, після того, як Талібан прийшов до влади, вбивства продовжилися у щонайменше чотирьох провінціях: Газні, Гелманд, Кундуз та Кандагар. Загалом повідомляється про понад 100 вбивств та зникнень колишніх військових.

Правозахисники повідомляють, що для ідентифікації колишніх військових їх обманом змусили реєструватися у спеціальних списках. Також Талібан використав списки особового складу армії та поліції, які залишилися після попереднього уряду.

Тим часом у Талібані заперечують будь-які звинувачення у вбивствах. Про це заявив самопроголошений прем’єр-міністр в уряді Талібану Гассан Ахунд.

Читайте також: Таліби заявляють, що готові дружити з усіма країнами

ЗМІ відзначає, що після захоплення влади Талібан запевнив, що для всіх колишніх військових, поліціянтів та чиновників діятиме амністія, але з самого початку багато хто ставив це під сумнів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше цього місяця ООН закликала Афганістан здійснити негайні заходи для підтримки банків, попередивши про можливий колапс фінансової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-