«Омікрон»: Найгірше – це паніка, а факти однозначних підстав для неї не дають

«Омікрон»: Найгірше – це паніка, а факти однозначних підстав для неї не дають

Укрінформ
Ушестеро заразніший за Дельту? Вакцини проти нього безсилі? Протікає важче? Все це треба підтверджувати фактами. Спеціалісти радять: почекайте спокійно тижнів зо два

Світ відчайдушно намагається стримати поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон». Події і оцінки, як і належить у ХХІ столітті, розгортаються у темпі лавини. Перше повідомлення про новий штам ВООЗ отримала з Південної Африки 24 листопада – ще й тижня не минуло. Світ страшенно втомився, чекаючи світла в кінці тунелю пандемії довжиною уже майже два роки. І тут – новий штам… Тому й не дивно, що першою в мережі поширилась паніка. Це добре можна простежити за добіркою новин, яку публікує Укрінформ. І Омікрон цей ушестеро заразніший за Дельту, і вакцини проти нього безсилі, і протікає він важче. Лише ближче до понеділка, 26 листопада, стало трохи заспокоюватися. І тоді виявилося: протікає корона з Омікроном не тяжче, ніж із іншими штамами, заразність ще треба досліджувати, ефективність вакцин – теж. Є факти і тривожні: надто багато небезпечних мутацій (іх навіть не 32, а 50). Надходить не підтверджена інформація, що Омікрон «уміє» обходити діагностичні тести. Коротше. Хоча б два тижні треба почекати і не панікувати.

Укрінформ зібрав для вас все, що відомо про новий штам вірусу станом на ранок 29 листопада. Деякі з новин доповнено нашими коментарями.

РЕАКЦІЯ В СВІТІ

Британія скликає міністрів охорони здоров’я G7

«Уряд Великої Британії скликає 29 листопада термінове засідання міністрів охорони здоров'я країн G7 для обговорення розповсюдження нового Omicron-варіанту коронавірусу»,

У Франції виявили 8 імовірних випадків штаму "омікрон" (29.11.2021)

МОЗ Франції заявило про вісім імовірних випадків захворювання на ковід-варіант Omicron. У повідомленні сказано, що проводяться додаткові тести, щоб повністю підтвердити, що це Omicron, але люди та ті, з якими вони контактували, зараз перебувають на ізоляції.

Штам "омікрон" виявили в Канаді (29.11.2021)

В провінції Онтаріо підтверджено два випадки захворювання на COVID-19 Omicron, обидва були зареєстровані в осіб, які нещодавно подорожували в Нігерію…

У Єврокомісії заявили, що вакцину Pfizer мають адаптувати до нового штаму "омікрон" (29.11.2021)

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що компанії Pfizer та BionTech мають адаптувати свою вакцину до нового штаму протягом 100 днів, якщо він буде стійким до існуючих вакцин. За словами фон дер Ляєн, потрібно виграти час: "Ми знаємо, що перебуваємо в перегонах з часом... І вченим і виробникам потрібно два-три тижні, щоб отримати повну картину про якість мутацій цього варіанту".

Японський прем'єр не виключив посилення правил в'їзду до країни у зв'язку з новим штамом COVID-19 (29.11.2021)

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив у понеділок, що уряд розгляне питання про можливі подальші обмеження на в'їзд до країни.: "Оскільки ми спостерігаємо поширення вірусу в усьому світі, ми продовжуємо розглядати подальші заходи щодо посилення прикордонного контролю та оголосимо про рішення у відповідний час".

ПАР не вводитиме обмеження через новий штам COVID-19 (29.11.2021)

Південно-Африканська Республіка не вводитиме додаткові обмеження через новий штам коронавірусу “Омікрон”. Про це заявив президент ПАР Сиріл Рамафоса, повідомляє УНН з посиланням на АВС News. “Ми врахували той факт, що, коли ми зіткнулися з попередніми хвилями інфекції, вакцини не були широко доступні, і було вакциновано набагато менше людей”, – заявив він.

За даними Африканського центру контролю захворювань, тільки 23,66% населення Південної Африки повністю вакциновані від коронавірусу.

Медики ПАР не фіксують ускладнень у пацієнтів з Omicron-штамом (29.11.2021)

У жителів ПАР, інфікованих новим варіантом коронавірусу Omicron, поки що не виявлено ускладнень захворювання. Про це повідомила голова національного об'єднання медпрацівників SAMA Анжелік Кутзеє. Утім, зауважила вона, дослідження Omicron-штаму поки що перебувають на дуже ранній стадії. Кутзеє також наголосила, що симптоми зараження цим штамом «незвичайні», але переносяться легко: «Найчастіше пацієнти скаржаться на ломоту в тілі та надмірну втому. Ми спостерігаємо це у молодих пацієнтів, не у людей похилого віку», – уточнила лікарка.

Головний інфекціоніст США вважає передчасним говорити про локдаун через новий штам

Провідний фахівець США з інфекційних захворювань Ентоні Фаучі заявив американським ЗМІ, що американці мають бути готові боротися з поширенням нового штаму COVID-19, але говорити про якісь обмежувальні заходи поки що зарано. А в інтерв'ю NBC News заявив, що цілком можливо, "омікрон" вже може циркулювати США, хоча офіційного підтвердження цьому немає.

У ПАР молоді люди виявилися вразливими до нового варіанту коронавірусу.

Рудо Матіва, керівниця відділу інтенсивної терапії лікарні Барагванат заявила, що до нового штаму коронавірусу "омікрон" виявилися вразливими молоді люди.

«Ми спостерігаємо помітні зміни в демографічному профілі пацієнтів з COVID-19», – передає заяву Матіви The Times of Israel. За її словами, молоді люди віком від 20 до трохи більше 30 років потрапляють до лікарень у стані середньої тяжкості або у тяжкому стані, причому деякі з них потребують інтенсивної терапії.

За словами чиновників сфери охорони здоров’я ПАР, новий штам є причиною до 90% нових випадків коронавірусу. Ранні дослідження показують, що він має коефіцієнт відтворення 2 – це означає, що кожна заражена ним людина може передати його двом іншим людям.

Новий штам, схоже, найшвидше поширюється серед нещеплених. На даний час вакциновано лише близько 40% дорослих південноафриканців, а серед осіб вікової групи від 20 до 40 років це число набагато менше.

У Росії виявили перші випадки штаму "омікрон"

Штам "омікрон" вже з'явився в Росії, заявив член Ради Федерації Росії Володимир Круглий. Джерелом поширення можуть бути росіяни, які повернулися з Єгипту.

У США готують план на випадок спалаху захворюваності через новий штам

Про це пише газета Politico із посиланням на джерела в адміністрації президента США, інформує УНН. У Білому домі відбулися зустрічі чиновників, які відповідають за питання охорони здоров'я. Фахівці обговорили, "на який термін закривати в'їзд із півдня Африки, чи дозволяти повертатися громадянам США, а також чи міняти рекомендації у сфері охорони здоров'я в країні". Чиновники наголосили на необхідності прискорення ревакцинації найближчим часом.

У Нідерландах підтвердили штам Omicron у 13 мандрівників із ПАР

Тринадцять мандрівників, які прибули до аеропорту Схіпгол двома рейсами KLM з Південної Африки минулої п'ятниці, мають новий штам коронавірусу Omicron. Водночас Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів (RIVM) зазначає, що дослідження ще не завершено, і не виключено, що новий штам коронавірусу можуть виявити в інших зразках.

Зазначається, що у п'ятницю 61 із 600 пасажирів двох рейсів з Південної Африки мали позитивний результат тесту на коронавірус.

Експерт назвав основну небезпеку штаму Omicron

"Штам Delta в основному просувався за рахунок здатності швидко поширюватись, але менше занепокоєння викликала його здатність уникати вакцин", – заявив Кріс Вітті, керівник медичної служби Великої Британії, під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Своєю чергою Джонсон зазначив, що про новий штам Omicron, виявлений в Африці, ще небагато відомо, але "видається, що він поширюється дуже швидко і серед тих, хто пройшов подвійну вакцинацію".

Біолог розповів, наскільки штам Omicron може бути заразнішим, ніж Delta (28.11.2021)

Австрійський біолог Ульріх Елінг припускає, що омікрон-варіант корона вірус може бути в шість разів заразнішим, ніж Delta.

Про це він повідомив в інтерв'ю DW.

«За першими оцінками, він може бути на 500 відсотків заразнішим, ніж дельта», – сказав Елінг.

«Тому поширення по всьому світу відбудеться набагато швидше, ніж це було з дельтою», – зазначив біолог.

Елінг додав, що новий варіант коронавірусу має приголомшливу кількість мутацій – 32 – в одному спайковому білку. Саме ці мутації, за словами біолога, сприяють підвищенню заразності та здатності вірусу вислизати від імунних клітин («імунній втечі»).

Біолог переконаний, що єдиний шанс зупинити розповсюдження нового варіанту коронавірусу – це обмежити переміщення людей через кордони.

Ulrich Elling
Ulrich Elling

«Ми не знаємо, наскільки сильно хворіють люди в цьому регіоні Південної Африки зараз. Я впевнений, що ці дані з'являться найближчими днями, але це два параметри, які нам потрібно знати: як хворіють люди, і чи працюють вакцини», – наголосив він.

У Чехії підтвердили перший випадок зараження штамом Omicron (28.11.2021)

У Чехії Omicron підтвердили у жінки, яка повернулася до Чехії з Намібії через Південну Африку та Дубай. Уточнюють, що вона вакцинована і наразі переносить хворобу легко.

Новий штам коронавірусу: Ізраїль закриває кордони (28.11.2021)

В Ізраїлі офіційно підтверджено один випадок зараження штамом коронавірусу Omicron, ще семеро пацієнтів очікують на результати. Уряд Ізраїлю ухвалив рішення тимчасово закрити кордони для більшості іноземців. Згідно з новими правилами, всі, хто прибувають до Ізраїлю, в тому числі щеплені проти COVID-19 громадяни країни, будуть зобов'язані дотримуватися триденного карантину.

У ЄС оприлюднили рекомендації щодо нового штаму Омікрон

Експерти рекомендують:

  • уникати поїздок до районів, де виявлено випадки зараження;
  • розширювати тестування та відстежувати контакти хворих на COVID-19;
  • країнам Євросоюзу розглянути можливість введення бустерної дози для осіб віком 40 років і старших (почати із найбільш вразливих категорій, а потім щепити дорослих віком від 18 років).

Штам коронавірусу Omicron підтвердили в Італії

Італійські медики виявили перший підтверджений випадок варіанту коронавірусу Omicron. Його виявили у туриста, який повернувся з Мозамбіку.

Новий штам коронавірусу дістався до Австралії

У двох мандрівників у карантині Нового Південного Уельсу підтвердився Omicron. Австралія запровадила 14-денний карантин для людей, які побували в Африці за останні два тижні.

У Німеччині підтвердили перші випадки зараження штамом Omicron

Як заявив міністр охорони здоров'я федеральної землі Баварія Клаус Голетчек, вірус виявлено у двох осіб, котрі прилетіли 24 листопада з Південної Африки.

«Схоже на покарання»: у ПАР відреагували на обмеження через Omicron

Південноафриканська влада розкритикувала держави, які запроваджують заборони на перельоти до ПАР через новий штам коронавірусу Omicron.

Міністерство закордонних справ ПАР заявило, що це "схоже на покарання ПАР за її передове геномне секвенування та здатність швидше виявляти нові штами". "Слід було б привітати блискучу роботу наших науковців замість того, щоб карати нас", – заявили в МЗС.

Новий штам коронавірусу з ПАР навряд чи призведе до нової хвилі пандемії – розробники вакцини AstraZeneca

Виявлений у ПАР штам COVID-19 навряд чи становитиме серйозну небезпеку для вакцинованих людей, заявив директор Оксфордської групи з вакцин Ендрю Поллард.

"Украй малоймовірним є новий виток пандемії серед вакцинованих людей", – сказав він в ефірі радіо ВВС 4.

Andrew Pollard
Andrew Pollard

"Ми оптимістично налаштовані, оскільки вакцини, за ідеєю, мають працювати і захищати від ускладнень і у випадку з цим штамом. Однак кілька тижнів піде на те, щоб переконатися в цьому", – додав він.

У ЄС заявляють про високий рівень ризику у зв'язку з новим південноафриканським варіантом COVID-19 (27.11.2021)

Європейський центр з профілактики та контролю захворювань (ECDC) заявив, що виявлений на півдні Африки новий варіант COVID-19, який назвали Omicron, становить ризик "від високого до дуже високого", повідомили в суботу ЗМІ країн Євросоюзу.

Озвучено терміни появи вакцини від нового омікрон-штаму

Вакцина від нового штаму коронавірусу "омікрон" будуть готові в кращому випадку до літа 2022 року. Про це написав колишній радник робочої групи по боротьбі з COVID-19 при Білому домі Енді Славітт в Twitter.

«Якщо почнемо в перших числах грудня, то нові вакцини будуть доступні для всього світу до літа» – резюмував Славітт.

Moderna створить варіант вакцини проти нового штаму корона вірусу (27.11.2021)

Компанія Moderna вже досліджує у клінічних умовах два полівалентних бустера-кандидата, що були розроблені в очікуванні мутацій, подібних до тих, які виникли у штамі Omicron. Результати експерименту прогнозуються впродовж найближчих тижнів.

Нещодавно виявлений новий штам вірусу включає мутації, що спостерігаються у штамі Delta. Така комбінація мутацій становить значний потенційний ризик ослаблення природного та вакциноіндукованого імунітету від хвороби COVID-19.

США вивчають інформацію про новий "африканський" штам корона вірусу

"Просто зараз ми збираємо інформацію разом із нашими південноафриканськими колегами, щоб добитися того, щоб безпосередньо вивчити цей штам", – сказав провідний фахівець із інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі. "Після тестування ми достеменно знатимемо, чи може він обходити ті антитіла, які у нас формуються від вірусу, наприклад, під час вакцинації." За словами вірусологів, велика кількість мутацій вірусу – "це серйозна проблема".

Ізраїль може запровадити надзвичайний стан через новий COVID-штам (26.11.2021)

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет заявив, що країна може запровадити надзвичайний стан після першого випадку зараження новим штамом коронавірусу.

 «Зараз ми на межі запровадження надзвичайного стану. Наш головний принцип – це діяти швидко, сильно і негайно», – заявив Беннет.

Що відомо про новий вірус

За словами вчених, кількість мутацій нового штаму жахає. Жоден із попередніх варіантів коронавірусу не мутував так інтенсивно.

Найголовніше питання зараз – наскільки швидко цей штам може поширюватись світом.

"Цей варіант здивував нас. Він зробив великий еволюційний стрибок і пройшов близько 50 мутацій", – сказав на брифінгу для журналістів професор Туліо де Олівейра, голова південноафриканського Центру епідеміологічного реагування та інновацій.

Близько 30 з 50 мутацій торкнулися так званого спайк-протеїну – шипів на оболонці вірусу. За допомогою цих шипів вірус проникає в клітини людини.

Це найтривожніша особливість нового штаму, кажуть вчені, оскільки більшість вакцин працює якраз на нейтралізацію цих шипів.

Інша частина вірусу, яка вступає в контакт із організмом після того, як спайк-протеїн проклав йому дорогу в клітину, мутувала у новому варіанті 10 разів. Для порівняння – у Дельта-штамі цей сегмент вірусу здійснив лише дві мутації.

Чим може бути небезпечним B.1.1.529?

Хоча інтенсивна мутація не обов'язково є небезпечною для людини, кажуть фахівці, важливо розуміти, що зараз ми маємо справу з вірусом, який радикально відрізняється від того, що з'явився в Ухані і призвів до пандемії.

Це означає, що всі створені натепер вакцини можуть виявитися неефективними проти B.1.1.529. Зокрема, деякі мутації призводять до того, що антитіла в організмі людини не можуть легко розпізнавати вірус.

Саме цього – ширших можливостей вірусу до поширення – і побоюються зараз вчені. Крім того, новий штам, навчився обманювати деякі частини імунної системи людини, які ще нещодавно досить легко його виявляли.

Поки що неясно, яким буде вплив нового варіанту коронавірусу в країнах з високим відсотком вакцинації.

Незрозуміло також, наскільки він небезпечніший за штам "Дельта" в тому, що стосується перебігу хвороби.

ЩО КАЖЕ ВООЗ

ВООЗ застерігає від поспішних обмежень через новий штам корона вірусу (26.11.2021)

 «Наразі ми застерігаємо від вжиття заходів щодо поїздок. ВООЗ рекомендує країнам продовжувати застосовувати науковий підхід, заснований на оцінках ризику під час запровадження будь-яких заходів», – заявив речник ВООЗ Крістіан Ліндмайєр.

ВООЗ поки що не має доказів особливої небезпечності Omicron-штаму (29.11.2021)

Всесвітня організація охорони здоров'я поки що не має достатніх даних, які б підтверджували більшу небезпечність Omicron-штаму в порівнянні з іншими мутаціями коронавірусу, зокрема варіантом Delta.

«Поки що не зрозуміло, чи Omicron легше передається від людини до людини у порівнянні з іншими варіантами, включаючи Delta», – йдеться в повідомленні.

Так само не ясно, вказують у ВООЗ, чи штам Omicron спричиняє тяжче захворювання, аніж інші варіанти коронавірусу, в тому числі Delta.

Для з’ясування ступеня тяжкості інфікування Omicron-штамом буде потрібно від кількох днів до кількох тижнів, визнають в організації. При цьому наголошується, що всі варіанти COVID-19, включаючи Delta-штам, який домінує у світі, можуть спричинити тяжке захворювання або смерть, зокрема найуразливіших людей, тому ключовою залишається профілактика та вакцинація.

Matshidiso Moeti
Matshidiso Moeti

У ВООЗ також зауважують: за попередніми даними, люди, які раніше хворіли на COVID-19, можуть легше повторно заразитися Omicron-штамом у порівнянні з іншими варіантами. Але й у цьому питанні інформація обмежена. «Більше інформації про це буде доступно найближчими днями та тижнями»

ВООЗ закликає не вводити заборон на подорожі через штам Omicron (29.11.2021)

Регіональний директор ВООЗ з питань Африки Матшідісо Моеті закликала країни дотримуватися міжнародних норм охорони здоров’я, щоб уникнути обмежень на подорожі.

"Запроваджені обмеження не повинні бути надмірно інвазивними, а повинні науково обґрунтовуватися відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил, визнаними в понад 190 країн" – заявила Моеті.

У ВООЗ озвучили версію походження нового штаму Омікрон (28.11.2021)

Головний епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхові в інтерв'ю Financial Times озвучила гіпотезу.

 «Невідомо, звідки взявся цей штам, але згідно з однією з гіпотез, що розглядалися, він міг трапитися від зараженого пацієнта з ослабленим імунітетом, який не зміг повністю вилікуватися від вірусу і в організмі якого вірус розмножувався протягом значного часу», – заявила представник ВООЗ.

ВООЗ пояснила пропуск двох грецьких літер у назві нового штаму Covid-19 (28.11.2021)

Новий штам коронавірусу у Всесвітній організації охорони здоров'я назвали «Омікрон». Після штаму «Лямбда» мав би йти «Ню» (nu), далі – «Ксі» (xi), але їх пропустили, коли обирали назву для нового варіанту Covid-19.

Як пише агенція Associated Press, ВООЗ пояснила пропуск літер тим, що штам «Ню» дуже співзвучний зі словом «новий» різними мовами, тож його легко сплутати. А «Ксі» не використовували, тому що це звичайне та поширене прізвище в Китаї.

«Передова практика організації для позначення хвороб пропонує уникати заподіяння образ будь-якій людині, культурним, соціальним, національним, регіональним, професійним чи етнічним групам», – заявили у ВООЗ.

РЕАКЦІЯ В УКРАЇНІ

Укрінформ: зазначимо, одразу, що повідомлень – на диво мало

Чи є випадки нового штаму коронавірусу "Омікрон" в Україні: відповідь Ляшка (29.11.2021)

За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшко поки цього виду COVID в Україні не зафіксовано.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на брифінг міністра.

"На сьогоднішній день, штаму "Омікрон" не було виявлено на території України", – повідомив Ляшко.

Треба переконатися, чи «впізнають» Omicron наявні в Україні ПЛР-тести – санлікар (28.11.2021)

Головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич написав у Фейсбуці: «Враховуючи змінену антигенну структуру нового варіанту, необхідно терміново переконатися в здатності ПЛР тест-систем, що використовуються в Україні, для його верифікації хоча б як SARS-CoV-2», – написав Ромаскевич.

«Враховуючи те, що він дуже сильно змінився, може виявитися так, що частина тест-систем не будуть його верифікувати взагалі, тобто вони не бачитимуть його як COVID...», – сказав Ромаскевич.

«Для оцінки ефективності вакцин, які є в нашому розпорядженні, має пройти кілька тижнів контакту вакцинованих із новим штамом і лише після цього можна буде робити висновки», – написав Ромаскевич.

За його словами, судячи з тих повідомлень, які роблять клініцисти ПАР, говорити про більш тяжкий перебіг коронавірусної хвороби, спричиненої Omicron, поки теж не доводиться.

Пан Ромаскевич прогнозує зростання нової хвилі коронавірусу в Україні – це буде друга половина січня 2022 року, «починаючи із західних областей + Київ», у Херсонській області – лютий 2022 року.

«Хворих буде багато, дуже багато, тому пріоритет готувати більше ліжок та кисень. Терміново розв'язати питання про бустерну вакцинацію медиків», – написав Ромаскевич.

За його прогнозами, пандемія захворювання завершиться в липні 2022 року, «хоча ВООЗ оголосить про це ще через місяці 2-3 із обережності», а загубить вірус саме його здатність до мутацій, деякі з яких (і такі дані вже з'являються) позбавлять його можливості до реплікації.

Рекомендації громадянам України у зв’язку з поширенням штаму коронавірусу «Омікрон» (29.11.2021)

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України наразі утриматися від поїздок до Південно-Африканської Республіки, Ботсвани, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве.

Посольство України в Південно-Африканській Республіці відкрило цілодобову «гарячу лінію» для надання консульської допомоги: +27 681 987 112. Електронна пошта: emb_za@mfa.gov.ua.

Українські громадяни також можуть звернутися за допомогою на «гарячу лінію» МЗС України: +38 044 238 1657. Електронна пошта: cons_or@mfa.gov.ua.

Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-