«Шаману» QAnon дали понад три роки в'язниці за участь у штурмі Капітолію

«Шаману» QAnon дали понад три роки в'язниці за участь у штурмі Капітолію

Укрінформ
Один із символів січневого штурму Капітолію США, 34-річний Джейкоб Ченслі, відомий як «шаман» QAnon у хутрах та шоломі з рогами, засуджений до понад трьох років ув’язнення за перешкоджання діям американської влади.

Про це повідомляє в середу американське видання The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Обструкція діям влади – це настільки серйозна поведінка, що я не можу дати йому менший термін, ніж рекомендовано в інструкціях щодо винесення вироку», - заявив у цьому зв’язку окружний суддя США Ройс Ламберт.

Ченслі отримав вирок, який передбачає 41 місяць (три роки і п’ять місяців) ув’язнення, хоча сторона обвинувачення пропонувала призначити йому більш суворе покарання– більше чотирьох років у в’язниці. Адвокат підсудного, зі свого боку, запропонував зарахувати більше 300 днів перебування Ченслі за ґратами з його арешту «достатньою мірою покарання». Він додав, що Ченслі страждав від проблем із психічним здоров’ям і жорстокого поводження в дитинстві.

Сторона обвинувачення при цьому стверджувала, що «шаман» QAnon накручував натовп, коли вигукував нецензурні вислови в мегафон, а також погрози на адресу тодішнього віцепрезидента Майка Пенса в залі Сенату. Крім того, за твердженнями прокурорів, дії Ченслі були частиною більш широких зусиль зупинити процес формального затвердження президентських виборів у Конгресі.

Як повідомляв Укрінформ, натовп прихильників Дональда Трампа 6 січня 2021 року штурмував будівлю Капітолію, де засідають обидві палати Конгресу США. Протестувальникам, натхненним промовою Трампа про «вкрадені» у нього вибори, вдалося тоді тимчасово призупинити процес сертифікації президентських виборів, на яких переміг демократ Джо Байден.

Фото: Win McNamee / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-