Президенту Чилі оголосили імпічмент після даних Pandora Papers

Президенту Чилі оголосили імпічмент після даних Pandora Papers

Укрінформ
Президенту Чилі Себастьяну Піньєрі було оголошено імпічмент нижньою палатою національного парламенту через дані про його операції, оприлюднені у Pandora Papers.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Голосування за імпічмент зібрало мінімальні 78 голосів, необхідних у Палаті депутатів зі 155 членів та відбулося після марафонської 20-годинної сесії Сенату. 67 депутатів проголосували проти імпічменту, зокрема декілька представників опозиції. Інші утрималися або були відсутні.

Парламентарії вирішили усунути його через звинувачення у тому, що президент, нібито, сприяв продажу майна своєї родини, використовуючи офшорні компанії.

Опубліковані документи засвідчили, що один з синів Піньєри використовував офшорні компанії на Британських Віргінських островах для продажу гірничого проєкту "Домінга", співвласником якого була родина президента.

Читайте також: Зеленський - про розслідування Pandora Papers: «Квартал 95» не причетний до відмивання грошей

Після цього голосування відбудеться розгляд питання про усунення від влади президента у Сенаті Чилі. Піньєра навряд чи буде усунений верхньою палатою чилійського парламенту з 43 депутатів, де опозиція має лише 24 з 29 голосів, необхідних для відсторонення президента.

Як повідомлялося, розслідування Pandora Papers було здійснене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) та представниками 150 редакцій з усього світу. Воно викриває офшорні активи 35 колишніх та діючих світових лідерів. У цьому списку - експрем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла II, президент Кенії Ухуру Кеніата. Крім того, розслідування викриває причетність російського медіаменеджера Костянтина Ернста до мільярдної приватизаційної угоди у РФ.

Загалом проєкт Pandora Papers опрацював 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм і постачальників послуг. Документи знімають завісу з фінансової системи, яка дозволяє 0,1% людей на планеті приховувати свій статок від податкових інспекторів, контролюючих органів і громадськості. ICIJ отримала документи і поділилася даними з журналістами з 117 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-