Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Де високий рівень медіаграмотності – там Sputnik загнеться

Де високий рівень медіаграмотності – там Sputnik загнеться

Укрінформ
Добре працює данська освіта: дітей змалечку привчають до критичного мислення

У Данії – дуже високий рівень медіаграмотності та стійкості до дезінформації. Колеги кажуть: російський Sputnik зайшов у країну, але закрився, бо його ніхто не дивився.

Я думаю, що це пов'язано з тим, як працює освіта: дітей змалечку привчають до критичного мислення, їх спонукають не вірити на слово, все ставити під сумнів.

Їх спонукають до висловлення власної думки і до наведення аргументів.

Якщо дитина заперечила думку вчителя і довела її своїми аргументами – вона отримує високу оцінку. (Тут мало би бути порівняння з нашими підходами, але я утримаюся...)

Як наслідок, данці дуже активні у відстоюванні своїх прав. Вони вимогливі до послуг, що отримують. За словами медіа омбудсмена Politikena – найбільшої ранкової газети країни, – перші скарги від читачів він отримує ще з 5-ї ранку...

"Ми дуже любимо скаржитися", – пожартувала знайома з Копенгагена.

І ще спостереження: дітей змалечку загартовують фізично. Листопад, +8-10, вітряно і моросить дощ. Біля школи бачиш дітей у тоненьких вітровках, з непокритими головами, підлітка можна зустріти ще в реглані й у шортах. Мама веде двох малюків за руки, років 3-4. Без шапок і втягнені лише у флісові кофтинки. Малюки до року у возиках – теж дуже легко вбрані, як на наші звички.

Тижнем раніше у Швеції, у місті на Балтиці, почула, що якщо вийде сонце – діти ще побіжать купатися в море і ніхто їм не заборонить...

Картинка – для привернення уваги: звісно ж, я не фотографувала дітей без дозволу їхніх батьків. Захист прав дітей – це тут пріоритет.

Марина Сингаївська
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-