Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

В Еміратах не плетуть нісенітниць, а просто вакцинуються і дотримуються обмежень

В Еміратах не плетуть нісенітниць, а просто вакцинуються і дотримуються обмежень

Укрінформ
Про коронавірус, Дубай та вакцини.

Кілька днів тому я повернулася з ОАЕ.

В Еміратах вакциновано двома дозами вакцини 87% населення. Лише першою дозою – 97%.

На десятимільйонну країну, яка відкрита для туристів, там всього 90 (+/-) випадків ковіду щодня. По смертності – 1-3 людини. Наразі там ~3700 пацієнтів із ковід.

Тобто, майже всі вакциновані. Країна відкрита для туристів і повторно при в'їзді в країну беруть ПЛР-тест. Вас відвозять у готель і ви не можете ходити по вулицях без результатів ось цього ПЛР-тесту. Точніше, можете, але якщо вас зупинять і запитають результати, а у вас їх не буде – штраф 4000 доларів.

В Еміратах усі ходять у масках. У готелях, ресторанах, транспорті, на вулицях, навіть робітники на будмайданчику. Одна офіціантка була в двох масках. Масок під носом практично ні в кого не бачила. Штраф за неносіння маски – ~900 доларів. Ми дозволяли собі знімати маски на набережній, коли в межах 100-150 м нікого не було. Звісно, на пляжі. Загалом саме туристів можна було побачити без масок.

Стаціонарний та пересувний пункти ПЛР-тестування в Дубаї
Стаціонарний та пересувний пункти ПЛР-тестування в Дубаї

За попередній тиждень, за словами гіда, в Дубай з України прилетіло 5 людей із ковідом. Тобто, вилітали вони з негативними ПЛР-тестами, а прилетіли – уже інфіковані. Ці люди на – самоізоляції в готелі на 9 днів. Якщо тур – на 5-7 днів, то треба зв'язуватися зі своєю страховою компанією та туроператором, щоб зрозуміти подальші дії. Після того, як бронь у готелі закінчиться, вас заберуть у звичайну лікарню. Відпускають через 9 днів після тесту. Також можна зробити повторний ПЛР-тест через кілька днів, але власним коштом.

Так, щоб полетіти в Емірати – потрібно зробити ПЛР-тест. В аеропорту Дубая усім роблять ПЛР-тест повторно – за це не потрібно нічого платити. Тестування настільки добре організоване, що черг практично немає, а сама процедура із внесенням даних та взяття мазка займає хвилину.

Результати прийшли простою смс-кою через 3 години. Ми навіть речі не встигли розпакувати.

* * *

У підсумку: в той час, як у нас помирає по 500-700 людей в день, у соцмережах поширюють нісенітниці про те, що коронавірусу немає, що його розпилюють з літаків, що вакцинація і маски не працюють, – в Еміратах просто вакцинуються і дотримуються обмежень. І так, там був сплеск смертності взимку 2021 року – фактично, до того часу, поки почала давати результати масова вакцинація.

* * *

І наостанок: прилетіли ми в Бориспіль. В аеропорту всіх змушують встановлювати додаток «Сиди вдома». Окрім вакцинованих. Тому ми, вийшовши одними з останніх з літака, дуже швидко перемістилися на початок черги і швиденько пройшли паспортний контроль. А потім бачили велетенську чергу із пасажирів на здачу ПЛР-тестів. Цікаво, у людей вистачає мізків, щоб заробити собі на відпочинок у Дубаї й не вистачає, щоб проаналізувати інфо і зрозуміти, що вакцини захищають.

Альона Романюк
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-